Ziua Mondială a Mediului 2020

Ziua Mondială a Mediului 2020
Există oare cineva care nu s-a întrebat măcar odată din ce cauză a pornit pandemia de COVID-19?
Cel mai probabil că nu.
Înafara teoriilor conspiraționiste, oamenii de știință presupun că pandemia a început din cauza unui animal, care a transmis coronvirusul unui om. În aceste momente cu adevărat grele pentru întreaga omenire trebuie să înțelegem cât de important este să păstrăm echilibrul dintre om și natură.
Ziua Mondială a Mediului, pe care o marcăm în fiecare an este găzduită astăzi de China, țara de unde a pornit temutul virus, iar tema ediției 2020 este protecția biodiversității.
Dacă încă vă mai întrebați ce legătura are pandemia cu protejarea organismelor vii, iată explicația oamenilor de știință: animalele ne protejează de pandemii, pentru că servesc drept gazde pentru viruși periculoși, nimicindu-i grație imunității lor sau diminuându-le considerabil efectele.
”Biodiversitatea afectează sănătatea oamenilor prin faptul că participă direct la menținerea calității aerului, apei, alimentelor, facilitează procesele de cercetare în medicină, a rezistenței naturale la boli. Dacă o verigă din lanțul trofic suferă schimbări, sau mai grav, dispare, consecințele nu se fac așteptate. Bolile transmise de la animal la om (75% din toate bolile infecțioase) este una dintre acestea - fapt care trebuie să ne convingă pentru totdeauna să protejăm biodiversitatea. Acțiunile întreprinse de factorul uman, însă, o periclitează sever. Defrișarea, distrugerea habitatelor naturale ale animalelor, practicile agresive ale agriculturii, schimbările climatice au adus lumea într-un impas. Dacă vom continua în aceleași tempou, crizele în domeniul sănătății și alimentației sunt inevitabile”, scrie pe pagina oficială a Organizației Națiunilor Unite.
Aceeași sursă mai precizează că pentru a răspunde tuturor necesităților omenirii am avea nevoie de încă aproape 2 planete de mărimea Pământului, cu toate resursele existente în prezent.
Natura ne dă o lecție dureroasă și convingătoare în 2020: Nicio acțiune nu are loc fără consecințe, care ne pot costa mai mult decât ne imaginăm.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat vă îndeamnă să nu uitați că legătura om-mediu este, de fapt doar o figură de stil: NOI SUNTEM NATURA ÎN SINE!