15 °C Chișinău
 • Baltata
 • Balti
 • Bravicea
 • Briceni
 • Cahul
 • Camenca
 • Ceadir-Lunga
 • Chișinău
 • Codrii
 • Comrat
 • Cornesti
 • Dubasari
 • Falesti
 • Leova
 • Ribnita
 • Soroca
 • Stefan-Voda
 • Tiraspol

Buletin agrometeorologic
APRILIE 2024

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

În luna aprilie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă conform regimului termic.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +13,0..+15,5ºС, depășind valorile normei cu 3,5-5,0ºС. Asemenea regim termic în luna aprilie se atestă în medie o dată la 15-30 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat pe teritoriul țării până la +30ºС, ce se semnalează o dată la 10-15 ani.

Înghețuri în aer cu intensitatea de până la -0,3ºС s-au semnalat izolat în raioanele din nordul țării pe 20 aprilie (stația meteorologică Bălți).

Înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1ºС s-au semnalat pe 20, 22 și 27 aprilie.

Înghețuri la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3ºС s-au semnalat izolat pe teritoriul țării pe 19, 20, 22, 23 și 27 aprilie.

Temperatura medie a solului la adâncimea de 10 cm a variat între +12ºC..+18ºC.

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, cantitatea lunară a precipitațiilor căzute a constituit în fond 30-65 mm (80-150% din normă), izolat – 24-27 mm (65-75% din normă). Doar în regiunea postului agrometeorologic Șoldănești au căzut 89 mm (255% din normă).

Potrivit regiunilor țării, cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii s-a semnalat ceață, descărcări electrice, izolat grindină, precum și intensificări ale vântului de până la 15-23 m/s.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna mai 2024 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna mai pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice, în cea mai mare parte a lunii aprilie au fost favorabile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, pomicole și viței de vie, precum și pentru pregătirea solului și efectuarea semănatului culturilor de primăvară. Înghețurile, semnalate în unele zile ale lunii, izolat în aer, la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului au creat pericol de vătămare a culturilor agricole.

Culturile de toamnă. Pe parcursul lunii aprilie, la culturile de toamnă s-au semnalat înfrățirea și alungirea paiului. Înălţimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit 40-60 cm.

Culturile de primăvară. Pe parcursul lunii, gospodăriile agricole au efectuat semănatul culturilor de primăvară. Pe semănăturile cu orz de primăvară, la sfârșitul lunii s-a atestat faza frunza a treia, la floarea-soarelui – răsărirea, spre sfârșitul perioadei izolat a început formarea perechii a doua de frunze adevărate. La porumb s-au semnalat fazele: germinarea semințelor și răsărirea, spre sfârșitul lunii izolat – frunza a treia. La mazăre a continuat formarea frunzelor, pe semănăturile cu sfeclă de zahăr spre sfârșitul perioadei s-a atestat răsărirea.

Plantațiile multianuale și podgorii. La începutul lunii aprilie, la culturile pomicole s-a semnalat desfacerea mugurilor și primelor frunze, la cais s-a finalizat înflorirea și a început formarea rodului. La piersic, cireș, vișin și prun a continuat înflorirea, la măr și păr a început separarea mugurilor florali, izolat –înflorirea. Spre sfârșitul lunii, la culturile pomicole s-a atestat creșterea rodului. La vița de vie, la începutul lunii s-a semnalat umflarea și desfacerea ochiurilor, în a doua jumătate a lunii – desfacerea primelor frunze, spre sfârșitul perioadei s-a atestat apariția inflorescențelor.

2. Rezervele de umiditate

La situaţia din 28 aprilie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grâu de toamnă au constituit:

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu grâu de toamnă au constituit:

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu grâu de toamnă, în stratul arabil al solului și la adâncimea de 1 m, reprezintă în fond valori suficiente, izolat – satisfăcătoare.

La situaţia din 28 aprilie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale reprezintă valori suficiente.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna mai 2024 (conform datelor multianuale)

Condițiile meteorologice prognozate pentru această perioadă vor determina în fond ritmuri normale pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de câmp și plantațiilor multianuale pe întreg teritoriul țării.

Culturile de toamnă. La culturile de toamnă, pe parcursul lunii se va semnala înspicarea, spre sfârșitul lunii va începe înflorirea.

Culturile de primăvară. La mazăre va continua formarea frunzelor, se va semnala apariția înflorescențelor și va începe înflorirea. Pe semănăturile cu orz de primăvară se vor atesta înfrățirea și alungirea paiului. La floarea-soarelui, sfecla de zahăr și porumb va continua formarea frunzelor.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole va continua creșterea rodului. La vița de vie, la începutul lunii va continua formarea inflorescențelor, în a doua jumătate a perioadei izolat va începe înflorirea.