Buletin agrometeorologic
aprilie 2023
aprilie 2023
I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE
1. Regimul termic
În luna aprilie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic.
Temperatura medie lunară a aerului a constituit +8,0..+10,0ºС, fiind în fond cu 1,0-1,5ºС sub valorile normei, izolat în limitele acesteia.
Temperatura maximă a aerului a urcat până la +21ºС (24 aprilie, stațiile meteorologice Briceni, Camenca, Bălți, Fălești, Dubăsari).
Înghețuri în aer cu intensitatea de până la -1ºС s-au semnalat izolat pe teritoriul țării în perioada 4-7 aprilie, precum și pe 10 și 29 aprilie.
Înghețuri la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului cu intensitatea -1..-3ºС s-au semnalat izolat în majoritatea zilelor din prima decadă a lunii aprilie, precum și pe 14 aprilie și în perioada 28-30 aprilie.
Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +10ºС, în direcția creșterii ei, fenomen ce caracterizează începutul vegetației active a culturilor agricole, în cea mai mare parte a teritoriului țării, a avut loc pe 12-13 aprilie, în raioanele extreme de nord pe 21-22 aprilie, fiind în fond în termeni apropiați de cei obișnuiți.
Temperatura medie a solului la adâncimea de 10 cm a variat de la +5..+8ºC la începutul lunii aprilie până la +10..+13ºC la sfârșitul acesteia.
2. Regimul pluviometric
Potrivit regimului pluviometric, precipitațiile pe parcursul lunii au căzut în fond sub formă de ploaie, în unele zile sub formă lapoviță și zăpadă. Cantitatea lunară a precipitațiilor căzute a constituit în fond 85-175 mm (240-390% din normă), ce pe 65% din teritoriul țării în luna aprilie se atestă pentru prima dată din toată perioada de observații meteorologice, iar pe 30% din teritoriu – o dată în 20-30 ani. În restul teritoriului (în raioanele extreme de sud) au căzut 70-75 mm de precipitații sau 195-200% din normă.
Pe 6 aprilie, la postul hidrologic Corpaci s-a înregistrat fenomen meteorologic extrem sub formă de ploaie puternică: în timp de 12 ore au căzut 51 mm de precipitații.
Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:
- Nord – 110-150 mm (250-360% din normă);
- Centru – 110-175 mm (305-390% din normă);
- Sud – în fond 85-130 mm (240-355% din normă), izolat – 70-75 mm (195-200% din normă).
3. Alți parametri meteorologici
În perioada 4-6 aprilie, pe cea mai mare parte a teritoriului țării s-au semnalat condiții meteorologice complicate sub formă de averse de ploaie, zăpadă, lapoviță însoțite de vânt puternic cu intensificări de până la 22 m/s.
În perioada 5-8 aprilie, în nordul țării, precum și izolat în centru și sud, s-a format înveliș de zăpadă. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice a constitui în fond 8-18 cm, ce în luna aprilie se semnalează în medie o dată în 15-25 ani. Izolat în raioanele centrale și de sud, grosimea stratului de zăpadă a constitut 1-3 cm. De asemenea, în această perioadă izolat în nordul țării s-au semnalat depuneri de lapoviță pe arbori, pe firele electrice și de comunicații. Dimensiunea acestora pe conductorii chiciurometrului (înălțimea de 2 m de la sol), instalate pe platformele meteorologice, a constituit în fond 4-10 mm, ce în luna aprilie se semnalează în medie o dată în 10-20 ani.
Ca urmare a condițiilor meteorologice complicate au fost create condiţii nefavorabile pentru deplasarea unităților de transport, precum și daune semnificative obiectelor economiei naționale.
Pe 7 aprilie în regiunea stației meteorologice Chișinău s-a semnalat grindină.
4. Perspectiva meteorologică pentru luna mai 2023 pe teritoriul Republicii Moldova
În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna mai, pentru teritoriul țării se prognozează următorul regim termic şi pluviometric:
- temperatura medie lunară a aerului se prevede ușor peste valorile normei (norma fiind de +15..+17ºC);
- cantitatea precipitațiilor va fi apropiată de mediile multianuale (norma fiind de 45-70 mm).
II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE
1. Starea de vegetație a culturilor agricole
Condițiile meteorologice în luna aprilie au fost în fond satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole. Înghețurile în aer, de la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului izolat au creat pericol de vătămare a rodului culturilor pomicole și a răsadurilor de legume. Ploile căzute în decursul lunii au completat semnificativ rezervele de umiditate din sol, totodată precipitațiile semnalate în majoritatea zilelor perioadei și solul îmbibat cu apă au îngreunat efectuarea semănatului culturilor de primăvară.
Culturile de toamnă. La culturile de toamnă, pe parcursul perioadei s-au semnalat fazele înfrățirea și alungirea paiului. Înălţimea plantelor a constituit 30-45 cm.
Culturile de primăvară. Pe parcursul lunii aprilie, gospodăriile agricole au efectuat semănatul culturilor de primăvară. La semănăturile cu sfeclă de zahăr s-a semnalat răsărirea. La mazăre s-au atestat răsărirea și formarea următoarelor frunze, la sfârșitul lunii izolat – apariția inflorescențelor. La semănăturile timpurii cu floarea-soarelui s-a semnalat răsărirea, spre sfârșitul lunii – formarea perechii a doua de frunze adevărate.
Plantațiile multianuale și podgorii. La începutul lunii, la culturile pomicole s-au semnalat desfacerea mugurilor și a primelor frunze. La cais, piersic, cireș, vișin și prun a continuat înflorirea, la măr și păr izolat a început separarea mugurilor. Spre sfârșitul lunii la cais, piersic, cireș, vișin și prun s-a finalizat înflorirea și a început formarea rodului. La măr și păr a continuat înflorirea. La vița de vie, la începutul lunii s-au atestat circulația sevei și umflarea ochilor, spre sfârșitul acesteia – desfacerea ochilor și a primelor frunze.
2. Rezervele de umiditate a solului
La situaţia din 28 aprilie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grâu de toamnă au constituit:
- în nordul țării: 25-50 mm (80-185% din normă);
- în centru: 30-40 mm (95-155% din normă);
- în sud: 30-45 mm (130-185% din normă).
La situaţia din 28 aprilie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu grâu de toamnă au constituit:
- în nordul țării: 140-210 mm (110-150% din normă);
- în centru: 140-195 mm (110-135% din normă);
- în sud: 125-175 mm (100-140% din normă).
Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu grâu de toamnă, în stratul arabil al solului și la adâncimea de 1 m reprezintă valori suficiente.
La situaţia din 28 aprilie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:
- în nordul și centrul țării: 125-165 mm (100-120% din normă);
- în sud: 140-185 mm (100-140% din normă).
Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale reprezintă valori suficiente.
3. Prognoză agrometeorologică pentru luna mai 2023 (conform datelor multianuale)
Regimul termic prognozat pentru luna mai va determina în fond ritmuri normale de dezvoltare la culturile de toamnă și cele multianuale pe întreg teritoriul țării.
Culturile de toamnă. La culturile de toamnă, pe parcursul lunii se vor semnala fazele: alungirea paiului, înspicarea, la sfârșitul perioadei – înflorirea.
Culturile de primăvară. La mazăre va continua formarea frunzelor, se vor atesta fazele apariția inflorescențelor și înflorirea. La semănăturile cu floarea-soarelui și sfeclă de zahăr la începutul lunii mai se va semnala răsărirea, spre sfârșitul lunii se va începe formarea frunzelor. La semănăturile cu porumb se vor atesta fazele: germinarea semințelor, răsărirea și se va începe formarea frunzelor. Gospodăriile țării vor continua semănatul culturilor de primăvară.
Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole (cais, piersic, cireș, prun și vișin) va continua formarea rodului. La măr, păr și nuc la începutul lunii mai se va finaliza înflorirea și se va începe creșterea rodului. La vița de vie la începutul lunii va continua desfacerea frunzelor, în a doua jumătate se va începe formarea inflorescențelor.