21 °C Chișinău
 • Baltata
 • Balti
 • Bravicea
 • Briceni
 • Cahul
 • Camenca
 • Ceadir-Lunga
 • Chișinău
 • Codrii
 • Comrat
 • Cornesti
 • Dubasari
 • Falesti
 • Leova
 • Ribnita
 • Soroca
 • Stefan-Voda
 • Tiraspol

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 20-26 iunie 2022

I.    CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1.    Regimul termic
Potrivit regimului termic, perioada analizată a fost caracterizată prin vreme mai caldă ca de obicei și cu deficit de precipitații după regimul pluviometric.
Temperatura medie săptămânală a aerului s-a încadrat între valorile de +19,5..+22,0ºС, fiind în fond peste valorile normei cu 0,5-2,0ºС, izolat în jurul valorilor acestei.
Temperatura maximă a aerului a urcat până la cota de +34ºС (21 iunie, staţiile meteorologice Dubăsari, Tiraspol, Comrat, Cahul, Ceadîr-Lunga).
Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +10ºС (22 iunie, stațiile meteorologice Bălți, Cornești).

2.    Regimul pluviometric
Potrivit regimului pluviometric, cantitatea precipitațiilor căzute pe parcursul perioadei pe 85% din teritoriul țării nu a depășit 1-7 mm (5-35% din normă), izolat acestea au lipsit. Doar în regiunea stației meteorologice Cahul pe data 21 iunie suma precipitațiilor căzute s-a egalat cu 14 mm (85% din normă).
Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

3.    Alți parametri meteorologici
În unele zile pe teritoriul țării s-au înregistrat descărcări electrice și intensificări ale vântului de până la 15-19 m/s. În regiunea stației meteorologice Cahul s-a înregistrat grindină cu diametrul de 8 mm.  

4.    Prognoza meteo de medie durată (pentru perioada 28.06-04.07.2022)

Vântul va sufla predominant din sectorul de est 3-8 m/s.
Temperatura minimă a aerului va oscila între +15..+20ºC.
Temperatura maximă a aerului ziua în intervalul 28-30.06 se va situa între +29..+35ºC, în restul intervalului între +26..+32ºC.

II.    CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1.    Starea de vegetație a culturilor agricole
Condițiile meteorologice în o mare parte a perioadei au fost în fond satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, de primăvară și celor multianuale. Deficitul de precipitații, semnalat pe parcursul intervalului, a provocat scăderea ulterioară a rezervelor de umezeală productivă în sol și înrăutățirea stării culturilor agricole.
Culturile de toamnă. La semănăturile cu culturile de toamnă pe 60% din semănături a continuat  coacerea în lapte, pe 40% din semănături s-a semnalat coacerea în ceară.
Culturile de primăvară. La semănăturile cu orz de primăvară a continuat coacerea în lapte, la semănăturile cu sfeclă de zahăr – creșterea rădăcinii principale, la mazăre s-a atestat creșterea boabelor.
La semănăturile cu porumb a continuat formarea frunzelor, pe parcursul săptămânii s-a format în fond frunza a unsprezecea și a treisprezecea, la semănăturile mai târzii – frunza a noua. La floarea-soarelui a continuat apariția inflorescențelor.
Plantațiile multianuale și podgorii. Pe parcursul perioadei la culturile pomicole (piersic, măr, păr și prun) a continuat creșterea rodului. La cireș, vișin și soiurile timpurii de cais a continuat coacerea și recoltarea roadei.
La vița de vie a continuat creșterea boabelor.
2.    Rezerva de umiditate a solului
La situaţia din 18 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m au constituit pe terenurile cu culturi de toamnă au constituit:

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m la culturile de toamnă pe o mare parte a teritoriului țării reprezintă valori satisfăcătoare, în unele raioane, predominant în sudul țării, scăzute.
La situaţia din 18 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 0,5 m pe terenurile cu porumb au constituit:

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m au constituit:

Rezervele de umezeală în stratul în stratul de sol cu grosimea de 0,5 și la adâncimea de 1 m la porumb reprezintă valori satisfăcătoare în majoritatea regiunilor țării.
La situaţia din 18 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 0,5 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m au constituit:

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu grosimea de 0,5 m și la adâncimea de 1 m la floarea-soarelui reprezintă valori în general satisfăcătoare, izolat scăzute.
La situaţia din 18 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

Rezervele de umezeală în stratul al solului cu adâncimea de 1 m la culturile multianuale reprezintă valori în general satisfăcătoare, izolat scăzute.

3.    Prognoză agrometeorologică de medie durată (pe perioada 28.06-04.07.2022)
În perioada dată, regimul termic prognozat va determina, în general, ritmuri intense de creștere și dezvoltare la speciile de câmp și culturile multianuale. Însă, deficitul de precipitații pe o mare parte a teritoriului țării va provoca scăderea ulterioară a rezervelor de umezeală în sol și va înrăutăți starea semănăturilor cu culturi agricole.