Lansarea Ghidului Climatic
Astăzi, 06 iunie 2023, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a lansat Ghidul Climatic al Republicii Moldova.
La eveniment au fost invitați reprezentanții autorităților publice centrale, precum și ai instituțiilor și organizațiilor cu activitate conexă.
Evenimentul a fost deschis de către directorul adjunct interimar al Serviciului Hidrometeorologic de Stat dl Mihail Grigoraș, care a informat despre scopul evenimentului, dar și programul acestuia, de rând cu alte activități prilejuite Zilei Mondiale a Mediului, organizate de instituție.
Doamna Aliona Rusnac, secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului a mulțumit autorilor acestei lucrări pentru munca depusă și a menționat importanța Ghidului în procesul de luare a deciziilor și sprijin pentru autoritățile administrative și sectorul real al economiei, în procesul de promovare a dezvoltării durabile a țării.
Ghidul Climatic al Republicii Moldova este prima lucrare științifică fundamentală în domeniul climatologiei din ultimii 30 ani și are ca scop furnizarea de informații climatice pentru diverse organizații, sectoare ale economiei naționale în vederea planificării, proiectării, construcției și exploatării sistemelor energetice, transport, precum și pentru cercetare științifică. Ghidul științific aplicativ despre clima Republicii Moldova este editat cu suportul Reprezentanței locale a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și poate fi accesat pe pagina web a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, aici:
GHID CLIMATIC AL REPUBLICII MOLDOVA
În continuare, după o scurtă prezentare a ciclului de cercetări științifice în domeniul schimbărilor climatice, realizate de structura specializată a Serviciului Hidrometeorologic de Stat a urmat o rundă de mențiuni cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Mediului.
Cu diplome de gratitudine, în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru buna cooperare, precum și dezvoltarea de parteneriate în domeniul hidrometeorologic au fost menționați reprezentanții Ministerului Mediului, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției "Apele Moldovei”, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului "Nicolae Dimo", Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor.
În contextul celebrării Zilei Mondiale a Mediului, marcată tradițional pe data de 05 iunie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în calitate de autoritate administrativă din subordinea Ministerului Mediului, a lansat o amplă campanie de informare care cuprinde activități de promovare a înaltelor valori de ecologizare și protecție a mediului înconjurător. Programul dedicat cuprinde întreaga perioadă a lunii iunie și are o extindere națională generală, adică, în premieră, în cadrul tuturor structurilor teritoriale vor fi organizate evenimente publice de promovare a cunoștințelor de mediu, în special știința de meteorologie, fenomenele naturale, influența climei și dinamica acesteia asupra Pământului. La aceste evenimente sunt invitați reprezentanții administrației publice locale, funcționari din domeniul agroindustrial, fermieri și alți subiecți din teritoriul administrativ. Programul lunarului organizat sub egida Protecției Mediului și va fi susținut de mai multe inițiative instituționale dedicate:
- Prezentarea echipamentului din dotarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat și colectarea de probe în cadrul expoziției dedicate Zilei Mondiale a Mediului, care se va desfășura în Parcul ,,Valea Morilor” din mun. Chișinău, pe data de 10.06.2023, sub egida Ministerului Mediului.
- Celebrarea aniversării a 10 ani de la inaugurarea Stației meteo Ceadâr Lunga, cu participarea înalților oficiali ai Autonomiei Găgăuze.
- Semnarea Acordului de parteneriat cu Universitatea de Stat din Republica Moldova. Planificarea unor activități didactice și științifico-aplicative cu Facultatea de Biologie și Geoștiințe a Universității.
- Semnarea Acordului de parteneriat și asigurarea patronatului asupra Centrului Orășenesc al Tinerilor Naturaliști, instituție publică de învățământ extrașcolar, în subordinea Consiliului mun. Chișinău.
- Lansarea Raportului Național pentru perioada anilor 2016-2020 privind combaterea deșertificării și degradării terenurilor.
- Măsuri de salubrizare a unor sectoare de râu – locații de amplasament a posturilor hidrometrice automate în apropierea localităților Goian, Pruncul și Ceadâr Lunga.