19 °C Chișinău
  • Baltata
  • Balti
  • Bravicea
  • Briceni
  • Cahul
  • Camenca
  • Ceadir-Lunga
  • Chișinău
  • Codrii
  • Comrat
  • Cornesti
  • Dubasari
  • Falesti
  • Leova
  • Ribnita
  • Soroca
  • Stefan-Voda
  • Tiraspol

Banca Mondială Sprijină Moldova în Pregătirea pentru Dezastre Naturale

CHIȘINĂU, 5 septembrie 2024 – Banca Mondială a aprobat un pachet de finanțare de 40 de milioane de dolari pentru Proiectul de Consolidare a Gestionării Riscurilor de Dezastre și Rezilienței în Moldova (SMORE). Proiectul vizează îmbunătățirea capacității țării de a face față dezastrelor naturale și schimbărilor climatice. Componentele Proiectului 1. Sistem Național de Avertizare: Implementarea unui sistem de avertizare publică bazat pe difuzare celulară pentru a îmbunătăți pregătirea împotriva dezastrelor. 2. Îmbunătățirea Serviciilor…

Ședința privind utilizarea sustenabilă și protecția bazinului fluviului Nistru.

În perioada 5-6 septembrie, în Ucraina, orașul Ivano-Frankivsk, se desfășoară cea de-a 8-a ședință a Grupului de lucru pentru planificare și management, precum și a Grupului de lucru pentru monitorizare și schimb de date din cadrul Comisiei privind utilizarea sustenabilă și protecția bazinului fluviului Nistru. La ședință participă reprezentanții autorităților din Republica Moldova și Ucraina, membri ai Grupurilor de lucru, scopul principal fiind examinarea și raportarea asupra îndeplinirii Planului de lucru, precum și informarea cu privire la activitățile de…

NOTĂ INFORMATIVĂ

 referitor la condițiile agrometeorologice din perioada 1- 20 iulie 2024 și impactul acestora asupra dezvoltării culturilor agricole pe teritoriul țării Regimul termic ridicat, deficitul semnificativ de precipitații și ca urmare rezervele joase de umezeală productivă în sol, semnalate în perioada 1-20 iulie, au contribuit la apariția secetei în cea mai mare parte a teritoriului țării, cu excepția raioanelor extreme de nord și izolat din centrul țării. Temperatura medie a aerului în perioada 1-20 iulie a constituit +25,0..+28,0ºС, fiind cu 5,3-6,3ºС mai…

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare

În baza Hotărârii de Guvern Nr. 627, publicată în Monitorul oficial Nr. 308-310 (9246-9248) cu data de 18 iulie 2024, la data de 19 iulie s-au finalizat negocierile cu Banca Mondială referitor la semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Prezentul acord este destinat realizării Proiectului de susținere a managementului riscurilor de dezastre și rezilienței Republicii Moldova. În baza acestui împrumut SHS va beneficia de modernizarea infrastructurii de observații, care vor permite lansarea…

Reprezentanții Institutului Meteorologic Finlandez în vizită la Serviciului Hidrometeorologic de Stat

Astăzi, 4 iulie 2024 a avut loc ședința specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) cu experții Institutul Meteorologic Finlandez (IMF) în cadru Proiectului Twinning "Calitatea aerului și mediu" - Harri Pietarila și Maija Ylinen. În cadrul reuniunii, s-a discutat despre rolul SHS în cadrul acestui proiect, care constă din 4 componente: - monitorizarea calității aerului, inclusiv actualizarea legislației Republicii Moldova la standardele europene; - crearea unei baze de date integrate de mediu, modelarea și prognozarea calității aerului, -…

Întâlnirea cu reprezentanții Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite

Astăzi, 3 iulie 2024 a avut loc ședința specialiștilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat cu experții Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite - Cristian Slobodeaniuc și Pedro Matos. În cadrul reuniunii, s-a discutat despre rolul SHS în monitorizarea și emiterea avertizărilor privind fenomenele hidrometeorologice extreme, în special inundațiile și seceta. Experții au fost informați despre procedurile în vigoare ale Serviciului privind furnizarea acestor informații consumatorilor la diferite nivele, cât și despre procesul de coordonare cu alte autorități…

Lansarea proiectului Realibilitarea Infrastructurii hidrologice

pentru atenuarea vulnerabilității la eveniementele extreme determinate de schimbările climatice în R. Moldova cu suportul PNUD MOLDOVA, reprezentată de doamna Silvia Pana-Carp Astăzi, 2 iulie 2024 a avut loc ședința cu prezența grupurilor de lucru din cadrul Serviciului Hidromteorologic de Stat și PNUD Moldova, pe marginea proiectului Reabilitarea infrastructurii hidrologice pentru atenuarea vulnerabilității la evenimentele extreme determinate de schimbările climatice în R. Moldova. Discuțiile s-au axat pe scopul, durata, obligațiile și avantajele derulării proiectului…

17 iunie - Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării şi Secetei

Ziua Deșertificării și Secetei a fost declarată oficial de Adunarea Generală a ONU drept „Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării și Secetei” și se sărbătorește în fiecare an pe 17 iunie. Scopul său este de a conștientiza prezența deșertificării și a secetei, evidențiind metodele de prevenire a deșertificării și de recuperare după secetă. Tema Zilei de 17 iunie 2024 – „Uniți pentru pământ: Moștenirea noastră.Viitorul nostru”, subliniază importanța critică a acțiunii colective pentru a conserva resursele vitale de pe pământ ale planetei…

Ministrul Mediului în vizită la Serviciul Hidrometeorologic de Stat

Astăzi, 13 iunie 2023, Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a efectuat o vizită de lucru la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. În cadrul vizitei ministrul s-a familiarizat cu procesele de lucru din cadrul instituției și a discutat cu angajații. Discuțiile s-au axat pe subiecte diverse: realizările și perspectivele instituției, acordurile de negociere în desfășurare, precum și despre schimbările climatice, situația r.Nistru, situația meteorologică ș.a În aspect instituțional a exprimat aprecierea sa față de profesionalismul și dedicarea angajaților…

Ziua Mondială a Mediului la SHS 2024

În contextul celebrării Zilei Mondiale a Mediului, marcată anual la data de 5 iunie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) s-a alăturat inițiativei Organizației Națiunilor Unite, care în acest an face apel de conștientizare a importanței respectării mediului înconjurător prin concentrarea măsurilor pentru regenerarea terenurilor, reducerea vulnerabilității la deșertificare și pe sporirea rezistenței la secetă. Având în vedere importanța domeniului, la 05.06.2024 a fost desfășurată ședința Consiliului tehnico-științific al SHS, în cadrul căreia au fost…

Page 1 of 29 pages
 1 2 3 >  Last › Next Page