2 °C Chișinău
  • Baltata
  • Balti
  • Bravicea
  • Briceni
  • Cahul
  • Camenca
  • Ceadir-Lunga
  • Chișinău
  • Codrii
  • Comrat
  • Cornesti
  • Dubasari
  • Falesti
  • Leova
  • Ribnita
  • Soroca
  • Stefan-Voda
  • Tiraspol

Buletin agrometeorologic
NOIEMBRIE 2024

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

Pe parcursul lunii noiembrie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă conform regimului termic.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +2,5..+4,5ºС, fiind în fond în limitele normei, izolat cu 1ºС sub valorile acesteia.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +21ºС (stația meteorologică Bravicea).

Temperatura minimă a aerului a coborât până la -9ºС (stația meteorologică Bălțata).

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, precipitații pe parcursul perioadei au căzut sub formă de ploaie, lapoviță și zăpadă. Cantitatea precipitațiilor căzute în decursul lunii, pe 60% din teritoriul țării a constituit 35-55 mm (90-135% din normă), în restul teritoriului, preponderent în sudul țării – 10-30 mm (30-70% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

3. Alți parametri meteorologici

În perioada 21-22 noiembrie, în jumătatea de nord a țării s-au înregistrat condiții complicate ale vremii: au căzut precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță, izolat s-au semnalat depuneri de lapoviță, a viscolit, pe drumuri s-a format ghețuș.

Primul înveliș de zăpadă s-a atestat pe 21 noiembrie, preponderent în jumătatea de nord a țării, grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice a variat între 1-8 cm. Spre sfârșitul lunii, stratul de zăpadă pretutindeni s-a topit.

În unele zile ale lunii s-a semnalat ceață, depuneri de chiciură și polei, precum și intensificări ale vântului de până la 23 m/s (stația meteorologică Cornești).

4. Perspectiva meteorologică pentru luna decembrie 2024 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna decembrie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice în majoritatea zilelor lunii noiembrie au fost satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă.

Culturile de toamnă. Pe parcursul lunii, la grâul de toamnă s-au semnalat fazele: germinarea semințelor, răsărirea și frunza a treia, pe semănăturile mai timpurii – înfrățirea.

Scăderea temperaturii medii zilnice a aerului până la +3ºС și mai jos, semnalată în perioada 21-24 noiembrie, a întrerupt vegetația culturilor de toamnă, fiind în termeni apropiați de cei obișnuiți.

La momentul întreruperii vegetației, culturile de toamnă se aflau în fazele: frunza a treia (45% din semănături), înfrățirea (35% din semănături), pe semănăturile mai târzii – răsărirea (20% din semănături). Înălțimea plantelor, în dependență de faza de dezvoltare în care se aflau, a variat în fond între 10-20 cm. Numărul plantelor pe 1 m2 a constituit în fond 395-580. La sfârșitul lunii, culturile de toamnă în fond s-au aflat în stare de repaus vegetativ, doar în unele zile s-a semnalat vegetație slabă a acestora în orele diurne.

Plantațiile multianuale și podgorii. La culturile pomicole și vița de vie, în luna noiembrie s-a finalizat căderea fiziologică a frunzelor. Condițiile pentru maturarea lemnului și a coardelor la plantațiile multianuale și podgorii au fost în fond favorabile. Din cauza scăderii temperaturii medii zilnice a aerului de până la +5ºС și mai jos, semnalată în perioada 3-10 noiembrie, s-a înregistrat încetarea vegetației culturilor pomicole și viței de vie, fiind în medie cu o săptămână mai devreme de termenii obișnuiți.

2. Rezervele de umiditate

La situaţia din 28 noiembrie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă au constituit:

Rezervele de umezeală productivă în stratul solului cu grosimea de 1 m pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă au constituit:

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă, în stratul arabil al solului și cu adâncimea de 1 m, reprezintă în fond valori suficiente, izolat – satisfăcătoare.

La situaţia din 28 noiembrie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m, pe terenurile cu culturi multianuale reprezintă în fond valori suficiente, izolat – satisfăcătoare.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna decembrie 2024 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna decembrie va fi în fond favorabil pentru iernarea culturilor de toamnă și celor multianuale.

Culturile de toamnă. Culturile de toamnă se vor afla în fond în stare de repaus vegetativ, în unele perioade ale lunii s-ar putea atesta vegetație slabă a acestora în orele diurne.

Culturile pomicole și podgorii. Culturile pomicole și vița de vie, pe parcursul lunii se vor afla în stare de repaus vegetativ.