-1 °C Chișinău
  • Baltata
  • Balti
  • Bravicea
  • Briceni
  • Cahul
  • Camenca
  • Ceadir-Lunga
  • Chișinău
  • Codrii
  • Comrat
  • Cornesti
  • Dubasari
  • Falesti
  • Leova
  • Ribnita
  • Soroca
  • Stefan-Voda
  • Tiraspol

Moldova devine mai pregătită pentru vremea extremă!

Astăzi, la Chișinău, am dat startul unui parteneriat revoluționar pentru un viitor mai sigur! În cadrul unui eveniment de amploare, Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova (SHS) și Institutul Meteorologic și Hidrologic din Suedia (SMHI), cu sprijinul Guvernului Suediei, au lansat un program inovator de 5 ani. SCOPUL: Creșterea capacităților Moldovei de a anticipa, monitoriza și gestiona riscurile vremii extreme, precum inundațiile și secetele – fenomene care devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Evenimentul, găzduit la…

Generația Pădurii: Împreună pentru un viitor mai verde!

Și anul acesta, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) s-a alăturat cu mândrie campaniei naționale de împădurire! Această inițiativă crucială își propune să reabiliteze fondul forestier degradat și să creeze noi păduri, aducând beneficii vitale pentru mediu și comunitățile noastre. Pe 16 noiembrie, angajații SHS au dat un exemplu remarcabil prin organizarea activităților de salubrizare și amenajare a teritoriului instituției. Prin eforturile lor, contribuim la o planetă mai sănătoasă! De ce sunt pădurile esențiale? Ele reglează clima și protejează…

Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Administrația de Stat a Drumurilor își consolidează parteneriatul pentru o mai bună informare a cetățenilor

Astăzi, 29 octombrie 2024, a avut loc o ședință de lucru între reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) și cei ai Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), având ca scop identificarea domeniilor comune de colaborare și stabilirea unui parteneriat solid pentru furnizarea de informații precise și actualizate în sprijinul cetățenilor și al activităților instituționale. Pe parcursul discuțiilor, reprezentanții SHS și ASD au abordat aspecte esențiale legate de dezvoltarea unui nou acord de colaborare între cele două instituții. Acest acord va…

Întrunirea XIX-a a Comisiei interguvernamentale Moldo-Ucrainene

Întrunirea XIX-a a Comisiei interguvernamentale Moldo-Ucrainene pe problemele gestionării apelor în Districtul hidrografic Dunare-Prut și Marea Neagră, În perioada 24-25 octombrie 2024 în or.Cernăuți, a avut loc ședința a XIX-a pentru implimentarea Acordului interguvernamental privind utilizarea în comun și protecția apelor de frontiera, semnat la Chișinău la 28 noiembrie 1994. Din partea Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la acest eveniment a participat Dn Mariana Prepeliță, șef interimar, Direcția prognoze hidrologice.

Extinderea Rețelei naționale de monitoring meteorologic și hidrologic

✅Astăzi, 24 octombrie 2024, directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) Mihail Grigoraș, a efectuat o vizită de lucru în municipiul Comrat. Scopul acestei vizite a fost  întrevedrea cu primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov și semnarea contractului de comodat a unui lot de teren pentru construcția Stației regionale hidrometeorologice Comrat. Costrucția stației va fi finanțată de către Banca Mondială prin proiectul „Consolidarea managementului riscului de dezastre și rezilienței la schimbările climatice în Moldova”  Eforturile depuse…

Faza I a celei de-a 19 sesiuni a Asociației Regionale VI (Europa) în cadrul OMM

În perioada 15-16 octombrie, în cadrul Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) a avut loc prima etapă a celei de-a 19-a sesiuni a Asociației Regionale VI (RA-VI) (Europa). Sesiunea a avut loc în mod hibrid și această fază a fost dedicată revizuirii rapoartelor de activitate în cadrul RA-VI, precum și luarea deciziilor privind prioritățile ulterioare ale activității Asociației. În cadrul ședinței s-a acordat o atenție deosebită următoarelor aspecte: Revizuirea implementării inițiativelor globale OMM în RA-VI; Raportul de progres al Președintelui RA-VI;…

Raportul final al Grupului de lucru interguvernamental privind Seceta 2024 (IWG on Drought), desfășurat în Erevan Republica Armenia

În perioada 15 – 17 octombrie 2024, are loc reuniunea regională pentru pregătirea poziției de negociere a statelor-membre ale Conventiei UNCCD din Europa Centrală și de Est (Anexa nr. V) la COP 16. Conferința părților Convenției este planificată pentru începutul lunii decembrie 2024 și se așteaptă ca aceasta să fie una crucială pentru implementarea în practică a prevederilor Convenției. Republica Moldova este reprezentată la evenimentul preparatoriu de punctul focal național, reprezentat de dl Mihail Grigoraș – Director adjunct interimar al Serviciul…

Inițierea proiectului Strengthening Hydrometeorological Capacity in Moldova (SHC-Moldova)

În perioada 8-10 octombrie 2024, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a avut plăcerea de a primi reprezentanții Institutului de Meteorologie și Hidrologie Suedez pentru a discuta despre inițierea proiectului Strengthening Hydrometeorological Capacity in Moldova (SHC-Moldova). Acest proiect, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA), vizează consolidarea serviciilor de informații hidrologice, meteorologice și climatologice în Moldova, pe parcursul anilor 2024-2029. În cadrul întâlnirii, s-a discutat planul general de lucru pentru…

Comunicat de presa

Vă informăm că, la nivel oficial, denumirea de „ciclon Ashley” nu a fost confirmată. În prezent, se estimează că acest sistem atmosferic nu prezintă un pericol major pentru întreaga regiune, ci, mai degrabă, va avea un impact localizat pe partea sudică și nordică a continentului european, unde s-ar putea înregistra precipitații semnificative. Este important de menționat că acest ciclon este vast și divizat în două nuclee: unul situat pe partea nordică și celălalt pe partea sudică a continentului european. Acest lucru înseamnă că efectele sale vor fi…

Atelier Național pentru Neutralitatea Degradării Terenurilor în Republica Moldova

Astăzi, 19 septembrie 2024, la Complexul turistic „Regatul vinului” din Cricova, a început Atelierul Național pentru sprijinirea Republicii Moldova în Consolidarea Țintelor de Neutralitate a Degradării Terenurilor (LDN TSP 2.0). Evenimentul este organizat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în colaborare cu Reprezentanța FAO în Republica Moldova și sub coordonarea Mecanismului Global al Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD). Republica Moldova s-a alăturat inițiativei globale LDN în 2016, cu obiectivul de a atinge pierderea netă…

Page 1 of 30 pages
 1 2 3 >  Last › Next Page