ZIUA MONDIALĂ A OCEANELOR
Ziua Mondială a Oceanelor este celebrată an de an, pe data de 8 iunie. Această zi a fost marcată încă din 1992. Evenimentul a fost propus în acel an de către guvernul Canadei, în cadrul Earth Summit (Summit-ul Pământului), organizat la Rio de Janeiro.
Organizația Națiunilor Unite a marcat ziua oficial abia în decembrie 2008, la presiunile mai multor organizații de mediu. Peste 140 de țări participă și se angajează să ia în considerare importanța oceanului și modul în care îl putem proteja.
Oamenii de știință studiază și lucrează pentru a încerca să oprească sau chiar să inverseze efectele poluării și ale schimbărilor climatice. Deși nu există încă toate cunoștințele și resursele necesare pentru a dezvolta o nouă tehnologie, toți oamenii pot contribui zilnic la diminuarea poluării!
Oceanul Planetar învelește trei sferturi din suprafața Pământului, cuprinde 97% din apa Pământului și reprezintă 99% din spațiul vieții de pe Planetă. Mii de specii de plante și animale trăiesc în ocean. Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină și de coastele marine pentru a trăi.
Peste 40% din oceanele lumii sunt intens afectate de activitățile umane, inclusiv poluarea, pescuitul în cantități mari și pierderea habitatelor de coastă. Subvențiile pentru pescuit contribuie la epuizarea rapidă a multor specii de pești și împiedică eforturile salvării și restaurării pescuitului la nivel mondial și a locurilor de muncă adiacente.
80% din poluarea marină provine de pe uscat, inclusiv aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri de plastic anual. Plasticul dăunează căilor navigabile, comunităților care depind de pescuit și turism, ucide țestoasele și păsările, balenele și delfinii și ajunge spre cele mai îndepărtate zone ale Planetei. În cele din urmă ajunge și în lanțul alimentar. Dacă nu vor fi luate măsuri, deșeurile de plastic ar putea depăși în curând cantitatea de pește din oceane.