-0 °C Chișinău
  • Baltata
  • Balti
  • Bravicea
  • Briceni
  • Cahul
  • Camenca
  • Ceadir-Lunga
  • Chișinău
  • Codrii
  • Comrat
  • Cornesti
  • Dubasari
  • Falesti
  • Leova
  • Ribnita
  • Soroca
  • Stefan-Voda
  • Tiraspol

I N F O R M A Ţ I E

Privind starea de iernare a pomilor fructiferi şi viţei de vie pe teritoriul Republicii Moldova la situaţia din 22 februarie 2021 Pentru stabilirea stării pomilor fructiferi şi viţei de vie în perioada iernatului, pe 22 februarie 2021 Serviciul Hidrometeorologic de Stat a colectat probe pentru creşterea şi analiza acestora. Rezultatele creşterii au demonstrat că procesul de iernare în fond a decurs bine. Pe cea mai mare parte a teritoriului cercetat, la culturile pomicole principale nu s-a înregistrat pieirea mugurilor florali, doar local pieirea acestora a constituit 4-9%,…

I N F O R M A Ţ I E

Privind starea de iernare a culturilor de toamnă pe teritoriul Republicii Moldova la situaţia din 22 februarie 2021 Pentru stabilirea stării culturilor de toamnă în perioada iernatului, pe 22 februarie 2021 Serviciul Hidrometeorologic de Stat a colectat probe pentru creşterea şi analiza lor. Rezultatele creşterii culturilor de toamnă au demonstrat că procesul de iernare a decurs bine, pieirea culturilor de toamnă în general nu s-a depistat. Doar local pieirea acestora a constituit 1-8%, fiind mai mică decât norma naturală (10%).

Prognoza

Prognoza rezervelor de umezeală productivă în sol pe terenurile cu culturi de toamnă și arătură de toamnă din Republica Moldova către începutul perioadei de vegetație în anul 2021 Analiza condițiilor meteorologice precedente, a celor prognozate și calculele agrometeorologice specializate arată că la începutul perioadei de vegetație rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi de toamnă și arătura de toamnă vor constitui în fond 110-175 mm (80-135% din normă): în raioanele de nord ale țării –120-175 mm…

Acord

Astăzi, 11 februarie 2021, a fost semnat Acordul cu privire la cooperare interinstituţională dintre Serviciul Hidrometeorologic de Stat si Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe al Republicii Moldova. Documentul stabileste cadrul general de cooperare, inclusiv schimbul de date și informații, experienţă şi bune practici, abordarea de probleme comune și organizarea evenimentelor de interes comun, a fost semnat de directorul adjunct al SHS dl Grigoras Mihail si directorul Institutului de Ecologie si Geografie dna Maria Nedealcov. Menționăm că acest Acord…

Comunicat

Intruziunea furtunii de nisip saharian care a luat naștere din cauza unei depresiuni în regiunea peninsulei Iberice la sfârșitul săptămânii trecute. În Europa de Vest mai exact (Franța, Spania, Germania, Austria, Italia) cerul a fost ”inundat” de aceste particule de praf redându-i o nuanță galben spre portocaliu. Această furtună a avut deplasarea spre estul Europei ceea ce înseamnă că el deja se află deasupra teritoriului nostru, dar de o concentrație de particule foarte redusă, deoarece tot în vestul Europei au căzut precipitații, reducând astfel din…

Condiții meteo și agro

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice din decada a treia a lunii ianuarie 2021 În decada a treia a lunii ianuarie pe teritoriul republicii s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu precipitații. Temperatura medie decadică a aerului a constituit în teritoriu +0,5..+3,0ºС, fiind cu 3,9-5,8ºС mai ridicată față de normă și se semnalează în medie o dată în 5-7 ani. Temperatura maximă a aerului pe parcursul decadei a urcat până la +14ºС (SM Cornești), ceea ce în această decadă se semnalează în medie o dată în 15-20 ani.…

Proiecte de mediu

      Potrivit informației de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în municipiile Chișinău și Bălți va fi elaborat un studiu de prefezabilitate pentru a analiza indicatorii privind calitatea aerului, tratarea apelor uzate și gestionarea deșeurilor și a stabili prioritățile de asistență pe termen mediu. Ulterior, Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA) ar putea oferi investițiile necesare pentru soluționarea problemelor din sectoarele nominalizate. Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale…

Aspecte hidrologice

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că săptămâna trecută nu s-au observat schimbări semnificative în regimul hidrologic al râurilor mari din Republica Moldova. Debitele apei la posturile  hidrologice ale râurilor Nistru și Prut au depășit  65 % din normă pentru această periodă. Pe parcursul perioadei de 14-20 decembrie, în cursul superior al râului Nistru și pe afluenţii acestuia, nu  a avut loc  schimbări esențiale în regimul hidrologic. În legătură cu variația deversării apei din Lacul de Acumulare Novodnestrovsk, în…

INFORMAȚIE

INFORMAȚIE privind condițiile agrometeorologice create pe teritoriul Republicii Moldova la principale culturi agricole în sezonul de vegetație în anul 2020

Page 21 of 30 pages
Previous Page ‹ First  < 19 20 21 22 23 >  Last › Next Page