SERVICIUL HIDROMETEOROLOGIC DE STAT

DIRECŢIA MONITORING AL CALITĂŢII MEDIULUI

BULETIN ADIŢIONAL

11 noiembrie 2016

în urma incendiului produs  în data de 11.11.2016 pe strada Uzinelor, nr.9

 

În urma incendiului produs în data de 11 noiembrie 2016 pe strada Uzinelor, nr.9, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelevat probe suplimentare a poluanţilor atmosferici de la staţia de observaţii a poluării aerului atmosferic (POP.nr.4), amlpasat în apropierea zonei accidentale. În rezultatul estimării rezultatelor investigărilor efectuate,  s-a constatat că depăşiri semnificative ale concentraţiilor maxime admisibile  (maximă momentană) pentru poluanţii monitorizaţi nu s-au inregistrat. Asfel, monitoringul s-a efectuat din oră în oră, începînd cu orele 12.00 pînă la orele 15.00  pentru  următorii poluanţi: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, dioxidul de azot, fenol şi aldehidă formică. Rezultatele investigaţiilor efectuate sunt expuse în tabelul de mai jos:

 

 

Este cunoscut faptul, că asupra nivelului de poluare şi răspîndire a nocivelor dăunătoare în stratul inferior, în mod semnificativ, influenţează factorii meteorologici. Astfel, conform prognozei meteorologice pentru data de 11 noiembrie 2016, lipsa stratului de reţinere (inversiunilor termice) în atmosferă a contribuit la mişcarea intensivă a maselor de aer în direcţia verticală, ceea ce nu a condiţionat majorarea semnificativă a concentraţiilor poluanţilor în aer. Doar pentru monoxid de carbon s-a înregistrat o creştere uşoară la nivel de 1,0 CMA în orele de investigare 12.00 şi 13.00

Totodată, nu sunt excluse creşteri ale concentraţiilor poluanţilor în aerul atmosferic în orele serii a zilei de 11 noiembrie, cît şi în prima jumătate a zilei de 12 noiembrie curent, cauza principală fiind formarea inversiunii termice la sol în combinaţie cu vîntul slab. 

  

Şeful Centrului Monitoring

al Calităţii Aerului Atmosferic şi

Radioactivităţii Mediului Mediului                                       Violeta Bălan 

                                                              

ex. Galina Catenco 022773614

                                 022762566

 

  Rambler's Top100 liveinternet.ru: ïîêàçàíî ÷èñëî ïðîñìîòðîâ çà 24 ÷àñà, ïîñåòèòåëåé çà 24 ÷àñà è çà ñåãîäíÿ