24 °C Chișinău
 • Baltata
 • Balti
 • Bravicea
 • Briceni
 • Cahul
 • Camenca
 • Ceadir-Lunga
 • Chișinău
 • Codrii
 • Comrat
 • Cornesti
 • Dubasari
 • Falesti
 • Leova
 • Ribnita
 • Soroca
 • Stefan-Voda
 • Tiraspol

MESAJ

                

MESAJ CU OCAZIA
ZILEI MONDIALE A METEOROLOGIEI 2018
DIN PARTEA
SECRETARULUI GENERAL AL ORGANIZAŢIEI METEOROLOGICE MONDIALE,
PETTERI TAALAS

“Ne pregătim pentru condiţiile meteorologice, ţinem cont de climă” – aceasta este tema aleasă pentru Ziua Mondială a Meteorologiei 2018. Dacă adăugăm cuvintele "concentraţi-vă asupra resurselor de apă" la acest slogan, completăm cercul elementelor fundamentale, care susţin dezvoltarea durabilă.

Vremea, clima şi apa sunt vitale pentru bunăstarea, sănătatea şi securitatea alimentară publice. Dar, totodată, acestea pot fi distructive. Evenimentele cu impact înalt, cum ar fi cicloanele tropicale, ploile abundente, valurile de căldură, secetele, furtunile şi temperaturile de îngheţ pe timp de iarnă au luat vieţi şi mijloace de trai de-a lungul anilor. Însă astăzi, schimbările climatice duc la o creştere a intensităţii şi frecvenţei unor astfel de evenimente.

Anul curent, 2018, a început pe aceeaşi notă, pe care s-a încheiat anul 2017, – cu condiţii meteorologice extreme, care au devenit cauza deceselor şi au distrus mijloace de trai. Sezonul uraganului din 2017 a fost cel mai costisitor pentru Statele Unite ale Americii - şi a eradicat decenii de realizări în dezvoltarea insulelor mici din Caraibe, precum Dominica.  Inundaţiile au dezrădăcinat milioane de oameni pe subcontinentul asiatic, în timp ce în Cornul Africii seceta conduce la agravarea sărăciei şi la creşterea fluxurilor de migraţie.

Nu este surprinzător faptul că, al doilea an consecutiv, mediul a fost cu siguranţa cea mai importantă problemă ridicată de liderii mondiali în Raportul privind Riscurile Globale al Forumului Economic Mondial.  Aici sunt incluse condiţiile meteorologice extreme; pierderea biodiversităţii şi colapsul ecosistemului; dezastrele naturale majore; dezastrele ecologice produse de om; şi eşecul adaptării la schimbările climatice. Evenimentele meteorologice extreme au fost considerate drept cel mai proeminent risc.

2017 a fost unul dintre cei trei cei mai calzi ani înregistraţi şi a fost cel mai cald an fără un El Niño. Schimbările climatice pe termen lung, ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră, promit în viitor planetei noastre valori mai ridicate ale temperaturii, împreună cu un număr mare de şocuri extreme în domeniul meteorologiei şi al hidrologiei.

Dorinţa mea este ca toţi membrii OMM să devină în final "pregătiţi pentru condiţiile meteorologice" şi "să ţină cont de climă" - dar, de asemenea, să se concentreze asupra resurselor de apă. Acest lucru este necesar pentru a sprijini agenda internaţională privind dezvoltarea durabilă, reducerea riscurilor de dezastre şi adaptarea la schimbările climatice.

În mod specific, trebuie să ne pregătim pentru fenomene meteorologice, climatice şi hidrologice extreme prin sisteme mai rapide de avertizare timpurie şi răspunsuri/reacţii mai coordonate. Pentru a facilita acest lucru, OMM publică o listă de verificare a sistemelor de avertizare timpurie multi-pericol ca un instrument important, practic pentru creşterea rezistenţei.

Serviciile Meteorologice şi Hidrologice Naţionale ar trebui să poată furniza servicii exacte şi la timp pentru toate evenimentele, de la nowcasting până la prognoze meteo sub-sezoniere şi sezoniere şi prognoze climatice pe termen lung, pentru toţi – de la individ, la comunitate, la diferite sectoare de activitate şi factori de decizie politică – în limbajul cel mai uşor de înţeles.

Primul pas în sporirea rezistenţei la fenomene meteorologice şi climatice extreme este crearea unei reţele robuste de observaţii. O reţea vastă de observaţii – care cuprinde solul, aerul şi marea precum şi spaţiul cosmic – este imperativă pentru a furniza datele în sprijinul prognozării şi a avertizării timpurii a evenimentelor meteorologice şi climatice extreme. OMM ca o comunitate este angajată să ajute Membrii, care au nevoie să-şi actualizeze infrastructura de observare, iar dezvoltarea serviciilor climatice oferă o bună oportunitate de a face acest lucru.

În al doilea rând, rezistenţa societăţii la fenomenele meteorologice şi climatice extreme ar trebui să se dezvolte în baza realizărilor ştiinţifice şi tehnice din domeniul prognozării. Reducerea bruscă a numărului de decese din cauza unor fenomene meteorologice grave, în ultimii treizeci de ani, a fost în mare măsură atribuită creşterii semnificative a preciziei prognozelor   şi avertizărilor meteorologice şi unei coordonări mai bune cu autorităţile de gestionare a dezastrelor. Datorită progreselor înregistrate în prognoza meteorologică numerică, astăzi prognoza pentru cinci zile este la fel de fiabilă ca prognoza pentru două zile acum 20 de ani. Și această tendinţă spre îmbunătăţire continuă, oferind suport pentru avertizări timpurii.

Într-adevăr, avertizarea timpurie este un element major al reducerii riscului de dezastru. Astfel pot fi prevenite decesele şi pot fi reduse daunele economice şi materiale din cauza evenimentelor periculoase, inclusiv a dezastrelor.

Pentru a asigura funcţionarea eficientă a sistemelor de avertizare timpurie, este necesară implicarea activă a persoanelor şi comunităţilor expuse riscurilor din cauza unor fenomene periculoase, facilitarea educaţiei publice privind riscurile, diseminarea eficientă a mesajelor şi avertizărilor, cât şi asigurarea stării de pregătire constantă.

Din acest motiv, OMM a luat iniţiativa de a crea un sistem global de avertizare a pericolelor standardizat în colaborare cu serviciile meteorologice şi hidrologice naţionale din întreaga lume.

De asemenea, colaborăm activ cu partenerii în cadrul iniţiativei privind Sistemele de Avertizare Timpurie a Riscurilor Climatice, precum şi Cadrul Global pentru Servicii Climatice, pentru a ajuta cele mai vulnerabile persoane.

Serviciile hidrologice sunt, de asemenea, o parte importantă a ecuaţiei de rezilienţă. Din acest motiv, OMM este unul dintre sponsorii unei mari Conferinţe Mondiale de Apă, care va avea loc în luna mai: Prosperitatea prin Servicii Hidrologice.

În concluzie, OMM tinde să remedieze lacunele din reţelele de observaţii şi să elimine obstacolele din calea furnizării prognozelor precise şi în timp util cu avertizări a multiplelor pericole, în toate Statele şi Teritoriile Membre, pentru a contribui la crearea unei societăţi rezistente la condiţii meteorologice, climă şi apă. Astfel, Organizaţia va contribui la implementarea pe deplin a Agendei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă 2030 şi a Cadrului de la Sendai pentru Reducerea Riscului de Dezastre: Vom construi lumea pe care o dorim.

Doresc tuturor Membrilor şi persoanelor care lucrează cu OMM o minunată Zi Mondială a Apei (22 martie) şi Zi Mondială a Meteorologiei (23 martie) cu speranţa că toate naţiunile vor deveni în curând pregătite pentru condiţiile meteorologice, vor ţine cont de clima şi de resursele de apă.