-1 °C Chișinău
 • Baltata
 • Balti
 • Bravicea
 • Briceni
 • Cahul
 • Camenca
 • Ceadir-Lunga
 • Chișinău
 • Codrii
 • Comrat
 • Cornesti
 • Dubasari
 • Falesti
 • Leova
 • Ribnita
 • Soroca
 • Stefan-Voda
 • Tiraspol

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice din vara anului 2018

Vara anului 2018 în Republica Moldova a fost mai caldă ca de obicei şi cu precipitaţii. Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +15ºC, fenomen ce determină începutul verii meteorologice, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării a avut loc în perioada 9-11 aprilie, fiind cu o lună mai devreme față de termenii medii multianuali și se semnalează în medie o dată la 30 ani. 
Temperatura medie a aerului pentru acest sezon a constituit în teritoriu +20,7..+23,3ºС, fiind în fond cu 1,7-2,4ºС mai ridicată faţă de normă, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-15 ani din toată perioada de observații, iar în ultimii 20 de ani – în medie o dată în 3-5 ani.

   

Temperatura maximă a aerului pe parcursul verii a urcat pînă la +37ºC (august, SM Tiraspol), iar cea minimă a scăzut pînă la +6ºС (iunie, SM Bălțata, Tiraspol, Ceadâr-Lunga). 
Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de ≥+30ºС în decursul sezonului de vară a constituit pe teritoriu 22-59 zile, norma fiind de 8-27 zile. Temperatura aerului de ≥+35ºС s-a semnalat doar în unele raioane (SM Dubăsari, Tiraspol, Ceadâr-Lunga) și numărul de zile a acestora a constituit 1-4 zile, norma fiind de 1-2 zile.
Vreme caldă pe teritoriul țării s-a semnalat în primele două decade ale lunii iunie, cînd temperatura medie decadică a aerului a fost în fond cu 3-5ºС mai ridicată față de normă, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-15 ani. 
Vreme caldă s-a semnalat de asemenea în a doua și a treia decadă a linii august, cînd temperatura medie decadică a aerului a depășit norma cu 3-5ºС și se semnalează în medie o dată în 5-15 ani. Numărul de zile cu temperatură maximă a aerului de ≥+30ºС în luna august a constituit în teritoriu în fond 15-25 zile (norma fiind de 3-10 zile), ceea ce pe o mare parte a teritoriului se semnalează în medie o dată în 10-30 ani. Izolat (SM Dubăsari, Codrii, Tiraspol, Ceadîr-Lunga) numărul acestora a atins 27-30 zile, ceea ce în luna august s-a înregistrat pentru prima dată în toata perioada de observaţii instrumentale.
Cantitatea de precipitaţii pe parcursul sezonului pe 65% din teritoriu a constituit 165-230 mm (85-120% din normă). Pe 25% din teritoriu suma acestora a atins 245-325 mm (125-180% din normă). Doar în unele raioane au căzut 120-130 mm (65-75% din normă).

   

Precipitaţiile în decursul sezonului s-au semnalat predominant în a doua jumătate a lunii iunie și în luna iulie. Suma acestora pentru această perioadă  a constituit pe teritoriu în fond 150-300 mm (100-200% din normă). În luna august s-a observat deficit semnificativ  de precipitații – au căzut în fond 1-20 mm (2-40% din norma lunară), iar izolat ele au lipsit.
De asemenea, s-au semnalat fenomene meteorologice stihinice sub formă de ploi torenţiale și grindină (iunie, iulie), care au cauzat vătămarea culturilor agricole și daune materiale economiei naționale.
Pe perioada sezonului de vară s-au semnalat oraje, ceaţă, grindină şi intensificări ale vîntului de pînă la 18 m/s (iulie, august).
Comparativ cu vara din anul 2017 acest sezon a fost similar după regimul termic şi izolat cu precipitaţii mai multe (cu 30-50 mm).
Conform datelor de observaţii agrometeorologice, condițiile de vreme în cea mai mare parte a perioadei de vară au fost în fond satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole. Însă regimul termic ridicat şi deficitul de precipitaţii, care s-a semnalat în prima jumătatea lunii iunie și în decursul lunii august, au contribuit la uscarea stratului superior al solului, ceea ce a creat condiţii nu foarte favorabile pentru formarea recoltei culturilor agricole, precum şi pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă.
Vremea caniculară, menținută în prima jumătate a lunii iunie și deficitul de precipitații, au creat condiții mai puțin favorabile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole. Din cauza regimului termic ridicat s-a produs accelerarea creșterii și dezvoltării culturilor agricole. Ploile căzute, izolat puternice în a doua jumătate a lunii iunie au completat rezervele de umezeală productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole pe cea mai mare parte a teritoriului țării. 
La culturile cerealiere de toamnă în prima jumătate a lunii iunie s-a semnalat coacerea în lapte, în a doua jumătate a început coacerea în ceară. Spre sfârșitul lunii s-a semnalat coacerea deplină, iar unele gospodării au început recoltarea roadei. Aversele căzute la sfârșitul lunii iunie au reținut efectuarea recoltării culturilor cerealiere.
La porumb în decursul lunii a continuat formarea frunzelor, spre sfârșitul lunii s-a format în fond frunza a treisprezecea – a nouăsprezecea, izolat a început formarea paniculului. Înălțimea plantelor s-a egalat în fond cu 110-200 cm, izolat – 70-80 cm.
La situaţia din 28 iunie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 0,5 m pe terenurile cu porumb pe o mare parte a teritoriului țării au constituit 45-95 mm (80-140% din normă), izolat, preponderent în raioanele din sudul țării – 15-35 mm (30-60% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m în fond – 80-185 mm (75-145% din normă), izolat în raioanele din sudul țării – 50-75 mm (45-70% din normă). 
La floarea-soarelui în prima jumătate a lunii iunie a continuat formarea frunzelor, în a doua jumătate s-a semnalat formarea inflorescențelor, la sfârșitul lunii pe o mare parte a teritoriului țării a început înflorirea. Înălțimea plantelor s-a egalat în fond cu 90-185 cm.
La situaţia din 28 iunie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 0,5 m pe terenurile cu floarea-soarelui în fond au constituit 40-85 mm (70-160% din normă), izolat, preponderent în raioanele din sudul țării – 10-30 mm (20-50% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m în fond – 65-150 mm (70-130% din normă), izolat –30-60 mm (25-60% din normă).
La semănăturile cu orz de primăvară în prima jumătate a lunii iunie s-a semnalat înspicarea și coacerea în lapte, în cea de-a doua – coacerea în ceară, la sfârșitul lunii – coacerea deplină a boabelor. La sfecla de zahăr a continuat creșterea rădăcinii principale și s-a semnalat acoperirea integrală a spaţiilor dintre rânduri. 
La culturile pomicole în fond a continuat creşterea rodului, la vișin, cireş și soiurile timpurii de piersic și cais – coacerea și recoltarea fructelor. La viţa de vie s-a semnalat creșterea boabelor.
La situaţia din 28 iunie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale în fond au constituit 75-140 mm (80-130% din normă), izolat în raioanele din sudul țării – 40-60 mm (45-60% din normă). 
Pe parcursul lunii iulie în general s-au creat condiții favorabile pentru formarea roadei de porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, totodată pentru creșterea și dezvoltarea culturilor legumicole și altor culturi agricole. Însă, în unele zile ploile abundente căzute au reținut efectuarea recoltării culturilor cerealiere.
În prima decadă  lunii iulie a început recoltarea în masă a culturilor cerealiere, fiind în fond cu 1-2 săptămâni mai devreme de termenii obișnuiți, spre sfârșitul decadei a doua a lunii iulie majoritatea gospodăriilor agricole au finalizat recoltarea. Condițiile pentru efectuarea recoltării grânelor de toamnă au fost în fond favorabile.
La porumb în decursul lunii iulie s-au semnalat fazele: formarea paniculului, înflorirea paniculului și a știuletelui, spre sfârșitul lunii – coacerea în lapte. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii s-a egalat în fond cu 210-260 cm, izolat – 135-175 cm. La o plantă s-a format în medie 1-2 știulete. 
La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu porumb în fond au constituit 75-145 mm (80-140% din normă), izolat, preponderent în raioanele din sud-estul țării – 55-70 mm (65-70% din normă). 
La floarea-soarelui pe parcursul lunii iulie s-a semnalat înflorirea și creșterea capitulului, spre sfârșitul lunii izolat a început coacerea semințelor. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit în fond 165-200 cm. Diametrul capitulului s-a egalat în general cu 19-23 cm, izolat – 15-17 cm.
La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui în fond au constituit 70-135 mm (75-140% din normă), izolat în sudul țării – 25-40 mm (25-45% din normă).
La sfecla de zahăr a continuat creșterea rădăcinii principale.
La culturile pomicole pe parcursul lunii iulie a continuat creşterea rodului, la piersic, cais, prun și soiurile timpurii de măr – coacerea și recoltarea fructelor. La viţa de vie a continuat creșterea boabelor, spre sfârșitul lunii la soiurile timpurii s-a început coacerea.
La situaţia din 28 iulie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale în fond au constituit 75-120 mm (85-130% din normă), izolat în sudul țării – 55-65 mm (60-70% din normă).
Condiţiile meteorologice pe parcursul lunii august au fost în general favorabile pentru coacerea recoltei şi acumularea zahărului la culturile pomicole și struguri. Însă regimul termic ridicat și deficitul semnificativ de precipitații au contribuit la uscarea solului, creând condiţii nu foarte favorabile pentru creşterea rădăcinii sfeclei de zahăr şi efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă.
La porumb în decursul lunii s-au semnalat coacerea în lapte și ceară, spre sfârșitul ei – coacerea deplină. 
La situaţia din 28 august rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu porumb pe 55% din teritoriu au constituit 60-100 mm (75-105% din normă), în restul teritoriului – 20-45 mm (25-60% din normă).
La floarea-soarelui în decursul lunii a continuat coacerea semințelor, spre sfârșitul ei s-a semnalat atingerea maturității depline. Unele gospodării agricole au început recoltarea florii-soarelui.
La situaţia din 28 august rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui pe 50% din teritoriu au constituit 65-90 mm (70-90% din normă), în restul teritoriului – 20-50 mm (20-55% din normă).
La sfecla de zahăr a continuat creșterea rădăcinii principale.
Pe parcursul lunii august la culturile pomicole a continuat creşterea rodului, la prun și soiurile timpurii de măr – coacerea și recoltarea fructelor. La viţa de vie în fond a continuat creșterea boabelor, la soiurile de masă – coacerea și recoltarea strugurilor.
La situaţia din 28 august rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale pe 50% din teritoriu au constituit 60-75 mm (60-95% din normă), în restul teritoriului – 25-50 mm (35-50% din normă).