27 °C Chișinău
 • Baltata
 • Balti
 • Bravicea
 • Briceni
 • Cahul
 • Camenca
 • Ceadir-Lunga
 • Chișinău
 • Codrii
 • Comrat
 • Cornesti
 • Dubasari
 • Falesti
 • Leova
 • Ribnita
 • Soroca
 • Stefan-Voda
 • Tiraspol

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice din primăvara anului 2018

Din punct de vedere meteorologic, primăvara anului 2018 în Republica Moldova a fost caldă și scurtă. Începutul primăverii meteorologice (trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului peste 0ºС) s-a semnalat pretutindeni pe 6-7 martie, fiind în raioanele de nord în limitele ca de obișnuite, iar în raioanele de sud – cu o săptămână mai târziu ca de obicei. Sfârșitul acesteia (trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului peste 15ºС) s-a semnalat pe cea mai mare parte a teritoriului ţării în perioada 9-11 aprilie, fiind cu o lună mai devreme față de termenii medii multianuali și se semnalează în medie o dată la 30 ani. 
Temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului de primăvară (martie-mai) a constituit în teritoriu +10,7..+12,3°С, fiind cu 1,6-2,7°С mai ridicată faţă de normă și se semnalează în medie o dată la 5-10 ani.

      

Temperatura maximă a aerului pe parcursul sezonului a urcat până la +33ºС (5 mai, SM Dubăsari), ceea ce în această perioadă a anului se semnalează în medie o dată la 20 ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -21ºС (2 martie, SM Briceni, Bălți), ceea ce în această perioadă se semnalează  în medie o dată la 15 ani.
Ultimele îngheţuri în aer s-au semnalat pe 3 aprilie cu intensitatea de până la -2°C. Ultimele îngheţuri la suprafața solului cu intensitatea de până la -3°C s-au semnalat izolat pe teritoriu pe 28 aprilie și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului  (până la -1ºС) – pe 30 aprilie.
Vreme anomal de rece s-a semnalat în perioada 18-23 martie. Temperatura medie zilnică a aerului în aceste zile a constituit -4..-8ºС, fiind cu 7-11ºС mai scăzută faţă de normă, ceea ce în jumătatea a doua a lunii martie se semnalează în medie o dată la 10-20 ani.
Vreme anomal de caldă s-a semnalat pe parcursul lunii aprilie, când temperatura medie lunară a aerului a depășit norma cu 4,5-5,5ºС, ceea ce se semnalează pentru prima dată din toată perioadă de observații.  
Vreme foarte caldă s-a menținut și în luna mai. Temperatura medie a aerului pe parcursul lunilor aprilie-mai a fost cu 3,0-4,5ºС mai ridicată faţă de normă, ceea ce de asemenea se semnalează pentru prima dată din toată perioadă de observații.
Cantitatea de precipitaţii căzute în decursul sezonului de primăvară pe 80% din teritoriu a constituit 95-145 mm (80-120% din normă), doar la SM Dubăsari și Bălțata suma lor a atins 150-165 mm (130-140% din normă). Izolat în raioanele de nord și din sudul țării au căzut 80-90 mm (70-75% din normă).

     

Precipitațiile pe parcursul sezonului au căzut neuniform. Deosebit de multe precipitaţii s-au semnalat în luna martie, când suma lunară a acestora a constituit în fond 60-120 mm (200-420% din norma lunară), ceea ce pe 65% din teritoriu se semnalează în medie o dată la 20-30 ani.
Deficit semnificativ de precipitaţii s-a semnalat în luna aprilie, când suma lunară a acestora pe 80% din teritoriu, în fond în raioanele centrale și de sud ale țării, nu a depășit 1-5 mm (5-15% din norma lunară), iar izolat ele au lipsit. Deficitul de precipitaţii s-a menținut și în luna mai. Cantitatea acestora pe parcursul lunilor aprilie-mai a constituit pe teritoriu în fond 10-50 mm (10-55% din normă), ceea ce se semnalează în medie o dată la 10-30 ani.
Pe parcursul sezonului s-au înregistrat fenomene meteorologice stihinice sub formă de ninsori abundente cu cantitatea de precipitaţii de până la 20-26 mm în decursul a 12 ore (pe 18 și pe 23 martie).
În luna martie aproape pretutindeni în cea mai mare parte a acesteia (pe 1-8 și pe 18-28 martie) s-a menținut stratul de zăpadă. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice a atins 33 cm (24 martie, SM Dubăsari).
De asemenea, pe parcursul sezonului s-au semnalat depuneri de chiciură şi polei, viscol, pe drumuri gheţuş, ceaţă, intensificări ale vântului de până la 20 m/s, oraje, grindină.
Comparativ cu primăvara anului 2017, acest sezon a fost similar după regimul termic și cu precipitaţii mai puține (cu 30-70 mm).
Trecerea temperaturii medii zilnice a aerului prin +5ºС în acest an s-a semnalat pe 29-30 martie, fiind în raioanele din centrul și sudul țării cu o săptămână mai târziu față de termenii obișnuiți, în cele din nord – în fond în termeni apropiați de cei obișnuiți.
În majoritatea zilelor din luna martie culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Reluarea vegetației culturilor de toamnă a început pe 30-31 martie, fiind cu 1-2 săptămâni mai târziu fața de termenii obișnuiți. Pe cea mai mare parte a teritoriului țării culturile de toamnă s-au aflat în faza înfrățirii, izolat – frunza a treia. 
Plantațiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ. La sfârșitul lunii martie în raioanele extreme din sudul țării s-a observat umflarea mugurilor la cais și soiurile timpurii de cireș, fiind aproape de datele medii multianuale. 
Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +10ºС, în direcția creșterii ei, fenomen ce caracterizează începutul vegetației active a culturilor agricole, a avut loc în perioada 31 martie – 4 aprilie, fiind cu 2 săptămâni mai devreme față de termenii obișnuiți.
În prima jumătate a lunii aprilie condițiile meteorologice au fost în fond favorabile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, pomicole și viței de vie, de asemenea pentru semănatul și răsărirea culturilor cerealiere de primăvară. În a doua jumătate a lunii regimul termic ridicat și deficitul de precipitații au contribuit la evaporarea intensivă a umezelii din stratul superior al solului, fapt care a înrăutățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, a celor de primăvară și efectuarea semănatului culturilor tehnice.
La culturile de toamnă în decursul lunii aprilie s-a semnalat înfrățirea și formarea paiului.
La situația din 28 aprilie rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă în cea mai mare parte a teritoriului au fost joase și au constituit 5-15 mm (15-65% din normă), izolat, preponderent în raioanele din nordul țării, ele s-au egalat cu 20-35 mm (70-125% din normă). Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m au constituit în fond 100-165 mm (75-130% din normă), izolat – 60-90 mm (55-65% din normă).
Pe parcursul lunii aprilie gospodăriile agricole ale țării au efectuat semănatul orzului de primăvară, mazării, sfeclei de zahăr, florii-soarelui, în a doua jumătate a lunii au început semănatul porumbului. Temperatura medie a solului la adâncimea de 10 cm în decursul lunii a variat de la +10..+12ºC la începutul lunii până la +15..+20ºC la sfârșitul ei.
La sfârșitul lunii la semănăturile cu orz de primăvară și mazăre s-au semnalat răsărirea și frunza a treia, la sfecla de zahăr și floarea-soarelui – răsărirea, la porumb – încolțirea boabelor și răsărirea. 
La culturile pomicole în prima jumătate a lunii aprilie s-a semnalat înflorirea și desfacerea primelor frunze. Spre sfârșitul lunii la cais, piersic, cireș, prun și vișin în fond s-a finisat înflorirea și a început formarea rodului, la măr, păr și nuc s-a semnalat înflorirea. La vița de vie în prima jumătate a lunii aprilie s-a semnalat umflarea și desfacerea ochiurilor, în a doua jumătate a lunii – desfacerea frunzelor, izolat – formarea inflorescențelor.
La situația din 28 aprilie rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantațiile multianuale au constituit 100-140 mm (75-130% din normă).
Din cauza regimului termic ridicat și deficitul de precipitații semnalate în cea mai mare parte a lunii mai, condițiile meteorologice au fost mai puțin favorabile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, răsărirea și dezvoltarea culturilor prășitoare, de asemenea pentru sădirea răsadului și răsărirea culturilor legumicole. Vreme predominant uscată a contribuit la evaporarea intensivă a umezelii din straturile superioare ale solului și la micșorarea rezervelor de umezeală productivă acestuia.
La culturile de toamnă în decursul lunii mai s-au semnalat fazele: formarea paiului, înspicarea și înflorirea. Spre sfârșitul lunii pe 30% din teritoriul țării, preponderent în jumătatea de sud, a început faza coacerea în lapte (cu 2 săptămâni mai devreme de termenii obișnuiți).
La situaţia din 28 mai pe 70% din teritoriul țării rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului cu grosimea de 0,5 m pe terenurile cu culturi de toamnă au constituit 5-25 mm (10-60% din normă), în restul teritoriului – 30-60 mm (70-110% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m pe 65% din teritoriul țării rezervele de umezeală productivă au constituit 25-55 mm (30-65% din normă), în restul teritoriului – 85-120 mm (90-110% din normă).
La semănăturile cu orz de primăvară în prima jumătate a lunii precedente s-a semnalat înfrățirea și formarea paiului, în cea de-a doua – înspicarea. La mazăre s-a atestat în fond formarea inflorescențelor și înflorirea, spre sfârșitul lunii – formarea boabelor.
La porumb la începutul lunii mai s-a semnalat încolțirea semințelor și răsărirea, în jumătatea a doua a lunii a început formarea frunzelor. Spre sfârșitul lunii la porumb s-a format în fond frunza a șaptea şi a noua, la semănăturile mai timpurii – frunza a unsprezecea. Înălțimea plantelor s-a egalat cu 30-65 cm. 
La situaţia din 28 mai pe 50% din teritoriul țării rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu porumb au constituit 20-30 mm (70-110% din normă), în restul teritoriului – 5-15 mm (30-50% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m în fond – 90-140 mm (80-120% din normă), izolat – 65-85 mm (50-65% din normă).
La floarea-soarelui la începutul lunii s-a atestat formarea perechii a doua a frunzelor adevărate, la semănăturile târzii – răsărirea. În decursul lunii a continuat formarea următoarelor frunze, spre sfârșitul lunii izolat s-a semnalat apariția inflorescențelor. Înălțimea plantelor s-a egalat în fond cu 20-50 cm, izolat – 5-15 cm.
La situaţia din 28 mai pe 50% din teritoriul țării rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit 15-30 mm (65-120% din normă), în restul teritoriului – 5-10 mm (15-45% din normă), în stratul de sol cu grosimea de 1 m – 80-150 mm (70-120% din normă).
La sfecla de zahăr pe parcursul lunii mai precedente s-a format prima frunza, cea a treia și a cincea frunză adevărată, la finele lunii a început creșterea rădăcinii principale. 
La culturile pomicole şi nuc s-a semnalat formarea și creşterea rodului, la soiurile timpurii de vișin și cireş – coacerea. La viţa de vie s-a atestat formarea inflorescențelor și înflorirea.
La situaţia din 28 mai rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantaţiile multianuale în fond au constituit 80-130 mm (70-120% din normă), izolat – 60-70 mm (50-60% din normă).