10 °C Chișinău
 • Baltata
 • Balti
 • Bravicea
 • Briceni
 • Cahul
 • Camenca
 • Ceadir-Lunga
 • Chișinău
 • Codrii
 • Comrat
 • Cornesti
 • Dubasari
 • Falesti
 • Leova
 • Ribnita
 • Soroca
 • Stefan-Voda
 • Tiraspol

Arhiva buletinelor agrometeorologice lunare

OCTOMBRIE 2023

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

Pe parcursul lunii octombrie, pe teritoriul țării s-a semnalat în fond vreme foarte caldă conform regimului termic.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit în fond +12..+14ºС, în raioanele de sud +15..+16ºC, depășind valorile normei cu 4-5ºС, ce pe o mare parte a teritoriului țării se atestă în medie o dată la 25-30 ani, iar în raioanele de sud – pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice.

Vreme anomal de caldă s-a semnalat în a treia decadă a lunii octombrie. Temperatura medie decadală a aerului a constituit +15..+19ºС, depășind valorile normei cu 8-10ºС, ce în această decadă se atestă pentru prima dată în toată perioada de observații meteorologice.

Temperatura maximă a aerului în perioada 21-22 octombrie a urcat până la +30..+33ºС, ce în luna octombrie pe cea mai mare parte a teritoriului se atestă pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice.

Primele înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-4ºС, pe cea mai mare parte a teritoriului țării s-au semnalat pe 11 octombrie. Primele înghețuri la înălțimea de 2 cm de suprafața solului, cu intensitatea de -1ºС s-au atestat izolat pe 3 octombrie, iar la suprafața solului cu intensitatea de -1..-2ºС – pe 9 octombrie.

De asemenea, înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-3ºС s-au semnalat în perioada 17-19 octombrie. Înghețuri la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de suprafața solului cu intensitatea de -1...-7ºС au fost atestate izolat pe 7, 9 și 17 octombrie și în cea mai mare parte a teritoriului țării pe 11, 18 și 19 octombrie. Înghețuri în aer cu o asemenea intensitate și în această perioadă se atestă în medie o dată la 5-15 ani, iar înghețuri la suprafața solului – în medie o dată la 3-7 ani.

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, cantitatea precipitațiilor căzute în decursul lunii pe 65% din teritoriul țării a constituit 3-17 mm (10-50% din normă), pe 35% din teritoriu, preponderent în jumătatea de nord a țării – 20-30 mm (60-90% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 20-30 mm (60-90% din normă), izolat – 10-17 mm (30-50% din normă);
 • Centru – 10-17 mm (25-50% din normă);
 • Sud – 3-8 mm (10-25% din normă).

 

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii octombrie s-a semnalat ceață și intensificări ale vântului de până la 17 m/s.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna noiembrie 2023 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna noiembrie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +3..+5ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se prevede în jurul valorilor normei (norma fiind de 25-45 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Din cauza lipsei de precipitații semnificative și a rezervelor scăzute de umiditate productivă în stratul arabil al solului, pe parcursul lunii, în cea mai mare parte a teritoriului țării s-au menținut condiții mai puțin favorabile pentru semănatul, răsărirea, precum și pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Condiții foarte dificile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă se atestă în jumătatea de sud a țării, unde rezervele de umiditate productivă din stratul superior al solului sunt în fond epuizate. Înghețurile în aer și la suprafața solului, semnalate în prima jumătate a lunii au creat pericol de vătămare a culturilor legumicole nerecoltate. Totodată, condițiile meteorologice au fost în fond favorabile pentru finalizarea recoltării roadei culturilor agricole târzii.

Culturile de toamnă. În luna octombrie, gospodăriile agricole au efectuat semănatul culturilor de toamnă. Din cauza lipsei de precipitații semnificative și a rezervelor scăzute de umiditate productivă în stratul arabil al solului, semănatul culturilor de toamnă în acest an este cu întârziere. Spre sfârșitul lunii, doar pe unele semănături, preponderent în raioanele din nordul țării, la grâul de toamnă s-au atestat următoarele faze: germinarea semințelor și răsărirea. Dezvoltarea semănăturilor cu grâu de toamnă în acest an are loc cu întârziere în medie de o lună comparativ cu termenii obişnuiţi.

Culturile de primăvară. Pe parcursul lunii octombrie, gospodăriile agricole au continuat recoltarea porumbului, semințelor de floarea-soarelui și sfeclei de zahăr.

Plantațiile multianuale și podgorii. Gospodăriile agricole ale țării, în decursul lunii au efectuat recoltarea culturilor pomicole și a strugurilor. În a doua jumătate a lunii octombrie, la culturile pomicole și vița de vie s-a atestat colorarea fiziologică a frunzelor și a început căderea acestora fiind în termeni apropiați de cei obișnuiți. Condițiile pentru maturarea lemnului și a coardelor la plantațiile multianuale și podgorii au fost în fond favorabile.

2. Rezervele de umiditate a solului

La situaţia din 28 octombrie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă au constituit:

 • în nordul țării: în fond 20-30 mm (75-110% din normă), în unele puncte de observații – 5-15 mm (10-65% din normă);
 • în centru: 5-15 mm (20-60% din normă);
 • în sud: în fond 1-7 mm (5-20% din normă), izolat rezervele de umezeală productivă în sol au lipsit.

Rezervele de umezeală productivă în stratul solului cu grosimea de 1 m pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă au constituit:

 • în nordul țării: în fond 65-125 mm (75-110% din normă), izolat – 40-55 mm (30-65% din normă);
 • în centru: 10-60 mm (10-65% din normă);
 • în sud: 10-45 mm (10-35% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă, în stratul arabil al solului și cu adâncimea de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori joase.

La situaţia din 28 octombrie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

 • în nordul și centrul țării: 20-70 mm (15-65% din normă);
 • în sud: 15-40 mm (25-40% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m, pe terenurile cu culturi multianuale reprezintă în fond valori joase.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna noiembrie 2023 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna noiembrie va fi în fond satisfăcător pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Totodată, din cauza deficitului de precipitații semnalat pe parcursul perioadei de toamnă și rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului, se vor menține condiții dificile pentru creșterea și dezvoltarea semănăturilor cu culturi de toamnă.

Culturile de toamnă. Pe parcursul lunii noiembrie, la grâul de toamnă pe cea mai mare parte a teritoriului țării se vor semnala fazele frunza a treia și înfrățirea.

Culturile de primăvară. La sfecla de zahăr se va finaliza recoltarea roadei.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole și vița de vie se va finaliza colorarea și căderea fiziologică a frunzelor.

IULIE 2023

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

În decursul lunii iulie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă conform regimului termic.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +21,5..+24,5ºС, depășind valorile normei cu 1,5-2,5ºС.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +38ºС (stațiile meteorologice Tiraspol, Comrat, Cahul), ce în luna iulie se atestă în medie o dată în 10 ani.

Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului ≥30ºС a constituit pe întreg teritoriul țării 9-19 zile (norma fiind 3-11 zile). Temperatura maximă a aerului ≥35ºС a fost înregistrată pe cea mai mare parte a teritoriului țării (cu excepția raioanelor extreme de nord) în decursul a 1-4 zile (norma fiind 1 zi).

Temperatura minimă a aerului a coborât până la +11ºС (stațiile meteorologice Briceni, Soroca, Camenca, Cornești).

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, precipitațiile căzute în decursul lunii pe 75% din teritoriul țării a constituit 47-107 mm (75-135% din normă), pe 15% din teritoriul țării – 40-45 mm (60-70% din normă), izolat cantitatea acestora a constituit 122-133 mm (160-200% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 60-75 mm (75-105% din normă), izolat – 40-45 mm (60-65% din normă). În regiunea postului agrometeorologic Sîngerei au căzut 133 mm (160% din normă);
 • Centru – în fond 50-107 mm (75-135% din normă), în regiunea stației meteorologice Dubăsari au căzut 125 mm (200% din normă), în regiunea stației meteorologice Bălțata – 122 mm (190% din normă);
 • Sud – în fond 47-58 mm (75-100% din normă), izolat – 40-43 mm (60-70% din normă).

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii, pe teritoriul țării s-au semnalat descărcări electrice, grindină și vijelie în rafale de până la 15-25 m/s. Pe 25 iulie, în regiunea stației meteorologice Soroca s-au semnalat intensificări ale vântului până la 27 m/s, fiind considerat fenomen meteorologic extrem.

Pe 26 iulie, la stația meteorologică Bălțata s-a semnalat fenomen meteorologic extrem sub formă de averse puternice: în decursul a două ore au căzut 53 mm de precipitații.

Ploile puternice izolat însoțite de grindină și vijelie, au cauzat vătămarea culturilor agricole și deteriorarea obiectivelor economiei naționale.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna august 2023 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna august, pentru teritoriul țării se prognozează următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind +19..+22ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se va încadra în limitele mediilor multianuale (norma fiind 40-65 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice în luna iulie au fost în fond satisfăcătoare pentru creșterea, dezvoltarea și formarea roadei culturilor agricole. Ploile puternice și foarte puternice, izolat însoțite de grindină și vijelie, căzute în unele zile ale lunii, au provocat vătămarea culturilor agricole în unele regiuni ale țării.

Culturile de toamnă. Boabele culturilor de toamnă, la începutul lunii iulie au atins în fond coacerea deplină. Gospodăriile țării pe parcursul lunii au efectuat recoltarea culturilor cerealiere de toamnă.

Culturile de primăvară. La mazăre, la începutul lunii s-a finalizat recoltarea roadei. La sfecla de zahăr, pe parcursul lunii a continuat creșterea rădăcinii principale și s-a semnalat acoperirea integrală a spaţiilor dintre rânduri.

La porumb, la începutul lunii a continuat formarea frunzelor, în a doua jumătate a acesteia s-au atestat formarea și înflorirea paniculului, spre sfârșitul lunii – formarea și înflorirea știuletelui, izolat a început coacerea în lapte. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii iulie a constituit în fond 180-270 cm, izolat – 100-160 cm. La o plantă de porumb s-au format în medie doi știuleți.

La floarea-soarelui, la începutul lunii a continuat formarea inflorescențelor, în a doua jumătate a acesteia s-a atestat înflorirea și creșterea capitolului. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit 150-190 cm, diametrul capitolului a constituit în fond 15-21 cm, izolat – 10-13 cm.

Plantațiile multianuale și podgorii. La culturile pomicole, pe parcursul lunii a continuat creșterea rodului, la vița de vie – creșterea boabelor. La cais, piersic, soiurile timpurii de prun și măr a continuat coacerea și recoltarea roadei.

2. Rezervele de umiditate a solului

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m pe terenurile cu porumb au constituit:

 • în nordul țării: în fond 40-50 mm (80-110% din normă), izolat – 20-25 mm (50-60% din normă);
 • în centru: 30-70 mm (75-150% din normă);
 • în sud: în fond 40-65 mm (95-120% din normă), izolat – 20-25 mm (50-60% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu porumb au constituit:

 • în nordul țării: 50-100 mm (70-100% din normă);
 • în centru: 65-125 mm (75-130% din normă);
 • în sud: în fond 75-100 mm (80-120% din normă), izolat – 40-50 mm (40-50% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu porumb, în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m și de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori satisfăcătoare, izolat joase.

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

 • în nordul și centrul țării: în fond 30-70 mm (75-140% din normă), izolat – 15-20 mm (50-70% din normă);
 • în sud: în fond 30-40 mm (75-100% din normă), izolat – 15-20 mm (45-55% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

 • în nordul și centrul țării: în fond 40-110 mm (75-130% din normă), izolat – 20-30 mm (40-50% din normă);
 • în sud: în fond 60-80 mm (90-110% din normă), izolat –20-30 mm (30-60% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu floarea-soarelui, în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m și de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori satisfăcătoare, izolat joase.

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

 • în nordul și centrul țării: 60-80 mm (75-100% din normă);
 • în sud: 40-100 mm (75-110% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m, pe terenurile cu culturi multianuale în fond reprezintă valori satisfăcătoare.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna august 2023 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna august va determina în fond ritmuri accelerate de dezvoltare a culturilor de câmp și a plantațiilor multianuale.

Culturile de primăvară. La sfecla de zahăr va continua creșterea rădăcinii principale. La porumb, în decursul lunii august se vor semnala fazele coacerea în lapte și în ceară, la floarea-soarelui va continua creșterea capitolului și va începe coacerea.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole va continua coacerea și recoltarea roadei, la vița de vie se va atesta coacerea.

IUNIE 2023

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

În decursul lunii iunie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă conform regimului termic.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +19..+22ºС, depășind valorile normei cu 0,6-1,5ºС.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +36ºС (stația meteorologică Tiraspol). Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului ≥30ºС a constituit 1-13 zile pe întreg teritoriul țării (norma fiind 2-6 zile). Temperatura maximă a aerului ≥35ºС a fost înregistrată în unele puncte de observații pe parcursul unei zile (norma fiind 1 zi).

Temperatura minimă a aerului a coborât până la +3ºС (stația meteorologică Tiraspol).

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, precipitațiile căzute în decursul lunii pe 55% din teritoriul țării a constituit 20-56 mm (30-65% din normă), pe 35% din teritoriul țării – 4-15 mm (5-20% din normă), în unele puncte de observații (10% din teritoriu) au căzut 68-93 mm (85-130% din normă).

Pe 25 iunie, la stația meteorologică Ceadîr-Lunga s-a înregistrat fenomen meteorologic extrem sub formă de averse puternice: în timp de 1 oră și 25 de minute au căzut 58 mm de precipitații.

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 20-56 mm (30-65% din normă), izolat – 4-16 mm (5-20% din normă), în regiunea postului agrometeorologic Dondușeni au căzut 74 mm (85% din normă);
 • Centru – în fond 4-14 mm (5-20% din normă), izolat – 20-28 mm (30-40% din normă);
 • Sud – în fond 20-50 mm (30-65% din normă), izolat – 68-93 mm (85-130% din normă).

Ploile puternice căzute în unele zile au cauzat vătămarea culturilor agricole și deteriorarea obiectivelor economiei naționale.

 

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii izolat s-au semnalat descărcări electrice și intensificări ale vântului de până la 17 m/s.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna iulie 2023 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna iulie, pentru teritoriul țării se prognozează următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind +20..+22ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se va încadra în limitele mediilor multianuale (norma fiind 55-90 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice în luna iunie au fost în fond satisfăcătoare pentru creșterea, dezvoltarea și formarea roadei culturilor agricole. Totodată, deficitul de precipitații și regimul termic ridicat în orele diurne, atestat la sfârșitul perioadei, au înrăutățit puțin starea culturilor prășitoare.

Culturile de toamnă. La culturile de toamnă, în prima jumătate a lunii iunie s-a semnalat înflorirea, în a doua jumătate – coacerea în lapte, la sfârșitul linii a început coacerea în ceară, izolat – coacerea deplină.

Culturile de primăvară. La mazăre, la începutul lunii s-a semnalat înflorirea, spre sfârșitul acesteia – formarea și coacerea boabelor. La sfecla de zahăr, pe parcursul lunii s-au atestat apariția următoarelor frunze și creșterea rădăcinii principale, spre sfârșitul lunii a început închiderea între rânduri.

La porumb, pe parcursul lunii a continuat formarea frunzelor, spre sfârșitul acesteia s-au format a treisprezecea - a șaptesprezecea frunză, izolat – a noua - a unsprezecea frunză. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii iunie a constituit în fond 90-150 cm, izolat – 55-80 cm.

La floarea-soarelui, la începutul lunii s-a semnalat formarea următoarelor frunze, în a doua jumătate a acesteia – apariția inflorescențelor. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit în fond 80-130 cm, izolat – 55-70 cm.

Plantațiile multianuale și podgorii. La culturile pomicole, pe parcursul lunii a continuat creșterea rodului, la cireș, vișin, cais și la soiurile timpurii de piersic – coacerea și recoltarea roadei. La vița de vie, la începutul lunii a continuat formarea inflorescențelor și înflorirea, în a doua jumătate a acesteia s-a atestat creșterea boabelor.

2. Rezervele de umiditate a solului

La situaţia din 28 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m pe terenurile cu porumb au constituit:

 • în nordul țării: în fond 35-65 mm (70-100% din normă), izolat – 10-20 mm (20-40% din normă);
 • în centru: în fond 40-60 mm (75-110% din normă), izolat – 10-15 mm (20-30% din normă);
 • în sud: 40-80 mm (80-120% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu porumb au constituit:

 • în nordul țării: în fond 80-150 mm (80-115% din normă), izolat – 40-60 mm (35-50% din normă);
 • în centru: în fond 90-145 mm (85-120% din normă), izolat – 30-50 mm (30-50% din normă);
 • în sud: 95-160 mm (80-120% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu grâu de toamnă în stratul solului de 0,5 m și 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori satisfăcătoare.

La situaţia din 28 mai, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu porumb au constituit:

 • în nordul țării: 25-35 mm (90-125% din normă), izolat – 10-15 mm (50-60% din normă);
 • în centru: 20-35 mm (80-130% din normă);
 • în sud: 20-40 mm (80-130% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu porumb au constituit:

 • în nordul țării: 90-155 mm (80-115% din normă);
 • în centru: 100-155 mm (85-120% din normă);
 • în sud: 115-155 mm (95-140% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu porumb, în stratul arabil al solului și la adâncimea de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori suficiente.

La situaţia din 28 mai, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

 • în nordul țării: 20-40 mm (75-150% din normă), izolat – 10-15 mm (40-55% din normă);
 • în centru: 25-35 mm (100-130% din normă);
 • în sud: 25-35 mm (105-135% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

 • în nordul țării: 90-160 mm (80-145% din normă);
 • în centru: 130-150 mm (105-115% din normă);
 • în sud:110-135 mm (90-115% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu floarea-soarelui, în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m și de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori satisfăcătoare, izolat joase.

La situaţia din 28 iunie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

 • în nordul și centrul țării: în fond 85-150 mm (70-120% din normă), izolat – 30-70 mm (40-60% din normă);
 • în sud: în fond 90-145 mm (100-130% din normă), izolat – 40-60 mm (40-55% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m, pe terenurile cu culturi multianuale în fond reprezintă valori satisfăcătoare, izolat joase.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna iulie 2023 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna iulie va determina în fond ritmuri accelerate de dezvoltare a culturilor de câmp și a plantațiilor multianuale.

Culturile de toamnă. La culturile de toamnă, la începutul lunii se vor atesta coacerea în ceară și deplină. Gospodăriile țării vor începe recoltarea.

Culturile de primăvară. Mazărea va ajunge la maturitate deplină, pe întreg teritoriul se va desfășura recoltarea acesteia. La sfecla de zahăr va continua creșterea rădăcinii principale. La porumb, în decursul lunii se vor atesta formarea și înflorirea panicului, la floarea-soarelui va continua formarea inflorescențelor și înflorirea.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole va continua creșterea rodului, la cais, piersic, prun și la soiurile de vară de măr și păr – coacerea. La vița de vie va continua creșterea boabelor, spre sfârșitul lunii la soiurile timpurii de struguri de masă se va atesta coacerea.