15 °C Chișinău
 • Baltata
 • Balti
 • Bravicea
 • Briceni
 • Cahul
 • Camenca
 • Ceadir-Lunga
 • Chișinău
 • Codrii
 • Comrat
 • Cornesti
 • Dubasari
 • Falesti
 • Leova
 • Ribnita
 • Soroca
 • Stefan-Voda
 • Tiraspol

Arhiva lunilor

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

Conform regimului termic, în luna martie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme mai caldă decât de obicei.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +5,5..+7,5ºС, depășind valorile normei cu 2,2-3,8ºС. Asemenea regim termic în luna martie se atestă în medie o dată la 5-10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +27,6ºС (31 martie, stațiile meteorologice Bravicea, Codrii), ce în luna martie se semnalează a doua oară în întreaga perioadă de observații meteorologice.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -9ºС (9 martie, stația meteorologică Tiraspol).

Temperatura medie a solului la adâncimea de 10 cm a variat de la +5ºC la începutul lunii martie până la +15ºC la sfârșitul acesteia.

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, precipitații pe parcursul perioadei au căzut în fond sub formă de ploaie, în unele zile – sub formă de zăpadă. Cantitatea lunară a precipitațiilor căzute, pe 80% din teritoriul țării a constituit 26-55 mm (95-195% din normă), în restul teritoriului au căzut 65-95 mm (210-365% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – 26-55 mm (95-195% din normă);
 • Centru – în fond 45-55 mm (140-195% din normă), izolat – 65-75 mm (210-260% din normă);
 • Sud – în fond 45-55 mm (140-195% din normă), izolat – 70-95 mm (255-365% din normă).

3. Alți parametri meteorologici

Pe 19-20 martie, în unele raioane, predominant din nordul țării, s-a semnalat înveliș de zăpadă. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice nu a depășit 1-2 cm.

În unele zile ale lunii s-a semnalat ceață, depuneri de chiciură și polei, intensificări ale vântului de până la 15-24 m/s.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna aprilie 2024 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna aprilie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +9..+11ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se prevede în jurul valorilor normei (norma fiind de 30-45 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice în luna martie au fost satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole, precum și pentru efectuarea lucrărilor în câmp.

Culturile de toamnă. În prima jumătate lunii martie, la culturile de toamnă s-a semnalat înfrățirea, izolat – frunza a treia. În a doua jumătate a lunii a continuat înfrățirea, izolat a început faza alungirea paiului. Înălţimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit 15-25 cm. Numărul de plante pe 1 m2 în fond a constituit 350-450. La plantele înfrățite s-au format în medie 1-3 tulpini.

Culturile de primăvară. Pe parcursul lunii martie, unele gospodării agricole au efectuat semănatul culturilor timpurii de primăvară. La mazăre, la sfârșitul lunii s-a atestat răsărirea.

Plantațiile multianuale și podgorii. În prima jumătate a lunii, la culturile pomicole în fond s-a semnalat umflarea mugurilor, izolat la soiurile timpurii de cais, piersic, cireș și vișin – desfacerea mugurilor. Spre sfârșitul lunii a continuat desfacerea mugurilor, izolat s-a atestat desfacerea primelor frunze. La cais s-a semnalat înflorirea. La vița de vie s-a atestat circulația sevei.

2. Rezervele de umiditate

La situaţia din 28 martie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grâu de toamnă au constituit:

 • în nordul țării: 20-40 mm (65-120% din normă);
 • în centru: 25-40 mm (75-115% din normă);
 • în sud: 30-45 mm (95-140% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu grâu de toamnă au constituit:

 • în nordul țării: 95-160 mm (80-105% din normă);
 • în centru: 130-180 mm (100-120% din normă);
 • în sud: 125-195 mm (85-110% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu grâu de toamnă, în stratul arabil al solului și la adâncimea de 1 m, reprezintă valori suficiente.

La situaţia din 28 martie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

 • în nordul și centrul țării: 125-195 mm (75-135% din normă);
 • în sud: 140-195 mm (105-145% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale reprezintă valori suficiente.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna aprilie 2024 (conform datelor multianuale)

Condițiile meteorologice prognozate pentru această perioadă vor determina în fond ritmuri accelerate pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale pe întreg teritoriul țării.

Culturile de toamnă. La culturile de toamnă, pe parcursul lunii se va semnala alungirea paiului.

Culturile de primăvară. Gospodăriile țării vor continua semănatul culturilor de primăvară. La mazăre se va atesta formarea frunzelor.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole vor continua desfacerea primelor frunze. La începutul lunii, la cais se va finaliza înflorirea și se va începe formarea rodului. La piersic, cireş, vişin și prun se va atesta înflorirea în prima jumătatea a lunii aprilie, la măr și păr – spre sfârșitul acesteia. La vița de vie va continua circulația sevei și se vor începe umflarea și desfacerea ochiurilor, precum și desfacerea primelor frunze.

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

Conform regimului termic, în luna februarie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme anomal de caldă pentru această lună.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +5,2..+7,2ºС, depășind valorile normei cu 6,5-8,5ºС. Asemenea regim termic în această perioadă se atestă pentru prima dată din întreaga perioadă de observații meteorologice.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +19ºС (stațiile meteorologice Bravicea, Dubăsari, Bălțata, Chișinău, Tiraspol, Comrat, Ceadîr-Lunga, Cahul).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -7ºС (stațiile meteorologice Bravicea, Bălțata, Ceadîr-Lunga).

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea +5ºС a avut loc în perioada  4-9 februarie, fiind cu 1-1,5 luni mai devreme decât termenii obişnuiţi și se atestă în medie o dată la 7-15 ani.

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, precipitații pe parcursul perioadei au căzut predominant sub formă de ploaie, în unele zile – sub formă de zăpadă. Cantitatea lunară a precipitațiilor căzute, pe 80% din teritoriul țării a constituit în fond 10-22 mm (30-70% din normă), în unele puncte de observații – 24-27 mm (75-90% din normă). În restul teritoriului, preponderent în sudul țării, precipitații nu s-au semnalat sau cantitatea acestora nu a depășit 1-8 mm (5-25% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 10-22 mm (30-70% din normă), în unele puncte de observații – 24-27 mm (75-90% din normă);
 • Centru – 11-20 mm (40-65% din normă);
 • Sud – în fond 1-8 mm (5-25% din normă), izolat – 10-11 mm (30-35% din normă). În raioanele extreme de sud precipitații au lipsit.

3. Alți parametri meteorologici

Învelișul de zăpadă s-a semnalat la începutul lunii izolat în jumătatea de nord a țării, precum și pe 20 februarie în raioanele extreme de nord. Grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice nu a depășit 1-3 cm.

În unele zile ale lunii s-a semnalat ceață și izolat intensificări ale vântului de până la 15-20 m/s.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna martie 2024 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna martie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +2..+4ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se prevede în jurul valorilor normei (norma fiind de 25-40 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Culturile de toamnă. La începutul lunii, culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Ca urmare a regimului termic ridicat, în perioada 5-10 februarie s-a reluat procesul vegetativ a culturilor de toamnă, fiind cu o lună mai devreme decât termenii obișnuiți.

La momentul reluării vegetației se atestau în fond fazele frunza a treia și înfrățirea, izolat – răsărirea. Spre sfârșitul lunii, la culturile de toamnă s-au semnalat fazele înfrățirea și frunza a treia. La plantele înfrățite s-au format în medie 1-2 tulpini. Înălțimea plantelor a constituit 10-16 cm.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm), a scăzut până la 0..-2ºC, fiind mult mai ridicată decât valorile critice (-15ºC). Pe parcursul lunii februarie solul a fost dezghețat.

Plantațiile multianuale și podgorii. Pe parcursul lunii, plantațiile multianuale s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ. Spre sfârșitul perioadei, izolat la soiurile timpurii de cais, vișin și cireș s-a semnalat umflarea mugurilor.

Starea de iernare. Pentru stabilirea stării culturilor de toamnă, pomilor fructiferi şi viţei de vie în perioada iernatului, pe 12 februarie 2024 Serviciul Hidrometeorologic de Stat a colectat probe pentru creşterea şi analiza lor.

Rezultatele creşterii culturilor de toamnă au demonstrat că procesul de iernare a decurs bine, pieirea culturilor de toamnă în general nu s-a depistat. Doar local pieirea acestora a constituit 1-2%, ce nu a depășit norma naturală (10%).

Pe cea mai mare parte a teritoriului cercetat, la culturile pomicole principale nu s-a înregistrat pieirea mugurilor florali, izolat pieirea acestora a constituit 1-6%, ce nu a depăşit norma naturală (15%).

Rezultatele creşterii lăstarilor viţei de vie au demonstrat, că în cea mai mare parte a teritoriului cercetat, pieirea ochiurilor la soiurile tehnice de viţă de vie în fond nu s-a observat, izolat pieirea acestora a constituit 4-10%, ce nu a depăşit norma naturală (20%).

2. Prognoză agrometeorologică pentru luna martie 2024 (conform datelor multianuale)

Condițiile agrometeorologice prognozate pentru această perioadă vor determina în fond ritmuri accelerate pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale pe întreg teritoriul țării. În a doua jumătate a lunii martie, gospodăriile agricole ale țării vor putea începe semănatul culturilor timpurii de primăvară.

Culturile de toamnă. La culturile de toamnă se va atesta în fond înfrățirea.

Culturile pomicole și podgorii. În luna martie, la culturile pomicole va continua umflarea mugurilor și va începe desfacerea mugurilor florali, la vița de vie se va începe circulația sevei.

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

Conform regimului termic, în luna ianuarie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit -1,7..+0,8ºС, depășind valorile normei cu 2-3ºС. Asemenea regim termic în această perioadă atestă o frecvență în medie o dată la 3-5 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +16ºС (stația meteorologică Tiraspol), ce în luna ianuarie se atestă în medie o dată la 20 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -19ºС (stația meteorologică Bravicea).

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, precipitații pe parcursul perioadei au căzut sub formă de zăpadă, lapoviță și ploaie. Cantitatea lunară a precipitațiilor căzute, pe 90% din teritoriul țării a constituit 35-75 mm (105-210% din normă), în restul teritoriului au căzut 20-25 mm (70-85% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 35-55 mm (105-175% din normă), în unele puncte de observații – 20 mm (70% din normă);
 • Centru – 45-75 mm (140-210% din normă);
 • Sud – în fond 40-50 mm (105-160% din normă), în unele puncte de observații – 20-25 mm (70-85% din normă).

3. Alți parametri meteorologici

În perioada 7-10 ianuarie, pe cea mai mare parte a teritoriului țării s-au înregistrat condiții complicate ale vremii. Au căzut precipitații sub formă de lapoviță și zăpadă, s-au atestat intensificări ale vântului de până la 12-17 m/s și scăderea temperaturii medii zilnice a aerului (9-10 ianuarie) până la -9..-13ºС.

Pe 8 ianuarie, la stațiile meteorologice Cornești și Chișinău s-a semnalat fenomen meteorologic extrem sub formă de ninsori abundente cu cantitatea de precipitații de 23-26 mm în decurs de 12 ore. Grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice în această perioadă s-a înregistrat la stațiile meteorologice Bălți, Cornești, Bravicea, Codrii, Chișinău și Leova – 18-26 cm.

De asemenea, în această perioadă aproape pretutindeni s-au semnalat depuneri de polei cu diametrul 1-6 mm.

Condițiile complicate ale vremii înregistrate pe cea mai mare parte a teritoriului țării au provocat întroienirea drumurilor, formarea ghețușului și au îngreunat traficul rutier.

Depunerile de polei pe firele electrice și de comunicații au dus la deteriorarea acestora.

Pe parcursul lunii ianuarie, de asemenea s-a semnalat ceață și intensificări ale vântului de până la 19 m/s (26 ianuarie, stația meteorologică Bălțata).

4. Perspectiva meteorologică pentru luna februarie 2024 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna februarie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de -0,5..-3,5ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se prevede în jurul valorilor normei (norma fiind de 25-35 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice pe parcursul lunii ianuarie au fost satisfăcătoare pentru iernarea culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale.

Culturile de toamnă. Pe parcursul lunii, culturile de toamnă s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ. La începutul lunii, ca urmare a regimului termic ridicat, s-a semnalat vegetația slabă a acestora în orele diurne.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm), a scăzut până la -1..-4ºC, fiind mult mai ridicată decât valorile critice (-15ºC).

La începutul lunii ianuarie solul a fost dezghețat. În restul zilelor perioadei, pe teritoriul țării adâncimea de îngheț a solului a variat între 1-12 cm, spre sfârșitul lunii – 2-10 cm.

Învelișul de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă s-a stabilit pretutindeni spre sfârșitul primei decade din ianuarie și s-a menținut în cea mai mare parte a lunii. Grosimea acestuia, pe cea mai mare parte a teritoriului țării a constituit 5-31 cm, izolat preponderent în raioanele extreme de sud – 1-2 cm. În ultima zi a lunii, pe cea mai mare parte a teritoriului țării învelișul de zăpadă s-a topit, izolat grosimea acestuia pe terenurile cu culturi de toamnă a constituit 1-3 cm.

Plantațiile multianuale și podgorii. Pe parcursul lunii, plantațiile multianuale s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

2. Prognoză agrometeorologică pentru luna februarie 2024 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna februarie va fi în fond favorabil pentru iernarea culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale.

Culturile de toamnă. Culturile de toamnă se vor afla în fond în stare de repaus vegetativ, în unele perioade ale lunii s-ar putea atesta vegetație slabă a acestora în orele diurne.

Culturile pomicole și podgorii. Culturile pomicole și vița de vie, pe parcursul lunii se vor afla în stare de repaus vegetativ.

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

Conform regimului termic, în luna decembrie pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +1,3..+3,8ºС, depășind valorile normei cu 3,0-3,5ºС. Asemenea regim termic în această perioadă atestă o frecvență în medie o dată la 7-10 ani.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +18,5ºС (26 decembrie, stația meteorologică Ceadîr-Lunga), ce în luna decembrie pe teritoriul țării se atestă în medie o dată la 30 ani.

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -8ºС (stația meteorologică Rîbnița).

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, precipitații pe parcursul perioadei au căzut sub formă de ploaie, lapoviță și zăpadă. Cantitatea lunară a precipitațiilor căzute a constituit în fond 9-22 mm (25-65% din normă), izolat în nordul țării au căzut 24-30 mm (75-95% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 10-22 mm (30-65% din normă), izolat – 24-30 mm (75-95% din normă);
 • Centru – 9-15 mm (25-40% din normă);
 • Sud – 9-21 mm (25-55% din normă).

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii, pe teritoriul țării s-a semnalat înveliș de zăpadă, grosimea maximă a acestuia pe platformele meteorologice a constituit 1-13 cm.

Pe parcursul lunii decembrie s-a semnalat ceață, depuneri de chiciură și polei și intensificări ale vântului de până la 15-19 m/s.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna ianuarie 2024 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna ianuarie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de -2..-4ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se prevede în jurul valorilor normei (norma fiind de 25-40 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice pe parcursul lunii decembrie au fost în fond favorabile pentru iernarea culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale.

Culturile de toamnă. În prima jumătate a lunii decembrie, culturile de toamnă s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ. În a doua jumătate a lunii, ca urmare a regimului termic ridicat, în majoritatea zilelor s-a semnalat vegetația slabă a acestora în orele diurne.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm), a scăzut până la 0..-2ºC, fiind mult mai ridicată decât valorile critice (-15ºC).

În majoritatea zilelor din decembrie solul a fost dezghețat. Doar la începutul perioadei, în jumătatea de nord a țării s-a atestat înghețul solului până la adâncimea 1-7 cm.

Plantațiile multianuale și podgorii. Pe parcursul lunii, plantațiile multianuale s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

2. Prognoză agrometeorologică pentru luna ianuarie 2024 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna ianuarie va fi în fond favorabil pentru iernarea culturilor de toamnă și plantațiilor multianuale.

Culturile de toamnă. Culturile de toamnă se vor afla în fond în stare de repaus vegetativ, în unele perioade ale lunii s-ar putea atesta vegetație slabă a acestora în orele diurne.

Culturile pomicole și podgorii. Culturile pomicole și vița de vie, pe parcursul lunii se vor afla în stare de repaus vegetativ.

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

Pe parcursul lunii octombrie, pe teritoriul țării s-a semnalat în fond vreme foarte caldă conform regimului termic.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit în fond +12..+14ºС, în raioanele de sud +15..+16ºC, depășind valorile normei cu 4-5ºС, ce pe o mare parte a teritoriului țării se atestă în medie o dată la 25-30 ani, iar în raioanele de sud – pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice.

Vreme anomal de caldă s-a semnalat în a treia decadă a lunii octombrie. Temperatura medie decadală a aerului a constituit +15..+19ºС, depășind valorile normei cu 8-10ºС, ce în această decadă se atestă pentru prima dată în toată perioada de observații meteorologice.

Temperatura maximă a aerului în perioada 21-22 octombrie a urcat până la +30..+33ºС, ce în luna octombrie pe cea mai mare parte a teritoriului se atestă pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice.

Primele înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-4ºС, pe cea mai mare parte a teritoriului țării s-au semnalat pe 11 octombrie. Primele înghețuri la înălțimea de 2 cm de suprafața solului, cu intensitatea de -1ºС s-au atestat izolat pe 3 octombrie, iar la suprafața solului cu intensitatea de -1..-2ºС – pe 9 octombrie.

De asemenea, înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-3ºС s-au semnalat în perioada 17-19 octombrie. Înghețuri la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de suprafața solului cu intensitatea de -1...-7ºС au fost atestate izolat pe 7, 9 și 17 octombrie și în cea mai mare parte a teritoriului țării pe 11, 18 și 19 octombrie. Înghețuri în aer cu o asemenea intensitate și în această perioadă se atestă în medie o dată la 5-15 ani, iar înghețuri la suprafața solului – în medie o dată la 3-7 ani.

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, cantitatea precipitațiilor căzute în decursul lunii pe 65% din teritoriul țării a constituit 3-17 mm (10-50% din normă), pe 35% din teritoriu, preponderent în jumătatea de nord a țării – 20-30 mm (60-90% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 20-30 mm (60-90% din normă), izolat – 10-17 mm (30-50% din normă);
 • Centru – 10-17 mm (25-50% din normă);
 • Sud – 3-8 mm (10-25% din normă).

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii octombrie s-a semnalat ceață și intensificări ale vântului de până la 17 m/s.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna noiembrie 2023 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna noiembrie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +3..+5ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se prevede în jurul valorilor normei (norma fiind de 25-45 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Din cauza lipsei de precipitații semnificative și a rezervelor scăzute de umiditate productivă în stratul arabil al solului, pe parcursul lunii, în cea mai mare parte a teritoriului țării s-au menținut condiții mai puțin favorabile pentru semănatul, răsărirea, precum și pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Condiții foarte dificile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă se atestă în jumătatea de sud a țării, unde rezervele de umiditate productivă din stratul superior al solului sunt în fond epuizate. Înghețurile în aer și la suprafața solului, semnalate în prima jumătate a lunii au creat pericol de vătămare a culturilor legumicole nerecoltate. Totodată, condițiile meteorologice au fost în fond favorabile pentru finalizarea recoltării roadei culturilor agricole târzii.

Culturile de toamnă. În luna octombrie, gospodăriile agricole au efectuat semănatul culturilor de toamnă. Din cauza lipsei de precipitații semnificative și a rezervelor scăzute de umiditate productivă în stratul arabil al solului, semănatul culturilor de toamnă în acest an este cu întârziere. Spre sfârșitul lunii, doar pe unele semănături, preponderent în raioanele din nordul țării, la grâul de toamnă s-au atestat următoarele faze: germinarea semințelor și răsărirea. Dezvoltarea semănăturilor cu grâu de toamnă în acest an are loc cu întârziere în medie de o lună comparativ cu termenii obişnuiţi.

Culturile de primăvară. Pe parcursul lunii octombrie, gospodăriile agricole au continuat recoltarea porumbului, semințelor de floarea-soarelui și sfeclei de zahăr.

Plantațiile multianuale și podgorii. Gospodăriile agricole ale țării, în decursul lunii au efectuat recoltarea culturilor pomicole și a strugurilor. În a doua jumătate a lunii octombrie, la culturile pomicole și vița de vie s-a atestat colorarea fiziologică a frunzelor și a început căderea acestora fiind în termeni apropiați de cei obișnuiți. Condițiile pentru maturarea lemnului și a coardelor la plantațiile multianuale și podgorii au fost în fond favorabile.

2. Rezervele de umiditate a solului

La situaţia din 28 octombrie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă au constituit:

 • în nordul țării: în fond 20-30 mm (75-110% din normă), în unele puncte de observații – 5-15 mm (10-65% din normă);
 • în centru: 5-15 mm (20-60% din normă);
 • în sud: în fond 1-7 mm (5-20% din normă), izolat rezervele de umezeală productivă în sol au lipsit.

Rezervele de umezeală productivă în stratul solului cu grosimea de 1 m pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă au constituit:

 • în nordul țării: în fond 65-125 mm (75-110% din normă), izolat – 40-55 mm (30-65% din normă);
 • în centru: 10-60 mm (10-65% din normă);
 • în sud: 10-45 mm (10-35% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă, în stratul arabil al solului și cu adâncimea de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori joase.

La situaţia din 28 octombrie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

 • în nordul și centrul țării: 20-70 mm (15-65% din normă);
 • în sud: 15-40 mm (25-40% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m, pe terenurile cu culturi multianuale reprezintă în fond valori joase.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna noiembrie 2023 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna noiembrie va fi în fond satisfăcător pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Totodată, din cauza deficitului de precipitații semnalat pe parcursul perioadei de toamnă și rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului, se vor menține condiții dificile pentru creșterea și dezvoltarea semănăturilor cu culturi de toamnă.

Culturile de toamnă. Pe parcursul lunii noiembrie, la grâul de toamnă pe cea mai mare parte a teritoriului țării se vor semnala fazele frunza a treia și înfrățirea.

Culturile de primăvară. La sfecla de zahăr se va finaliza recoltarea roadei.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole și vița de vie se va finaliza colorarea și căderea fiziologică a frunzelor.

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

Pe parcursul lunii octombrie, pe teritoriul țării s-a semnalat în fond vreme foarte caldă conform regimului termic.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit în fond +12..+14ºС, în raioanele de sud +15..+16ºC, depășind valorile normei cu 4-5ºС, ce pe o mare parte a teritoriului țării se atestă în medie o dată la 25-30 ani, iar în raioanele de sud – pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice.

Vreme anomal de caldă s-a semnalat în a treia decadă a lunii octombrie. Temperatura medie decadală a aerului a constituit +15..+19ºС, depășind valorile normei cu 8-10ºС, ce în această decadă se atestă pentru prima dată în toată perioada de observații meteorologice.

Temperatura maximă a aerului în perioada 21-22 octombrie a urcat până la +30..+33ºС, ce în luna octombrie pe cea mai mare parte a teritoriului se atestă pentru prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice.

Primele înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-4ºС, pe cea mai mare parte a teritoriului țării s-au semnalat pe 11 octombrie. Primele înghețuri la înălțimea de 2 cm de suprafața solului, cu intensitatea de -1ºС s-au atestat izolat pe 3 octombrie, iar la suprafața solului cu intensitatea de -1..-2ºС – pe 9 octombrie.

De asemenea, înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-3ºС s-au semnalat în perioada 17-19 octombrie. Înghețuri la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de suprafața solului cu intensitatea de -1...-7ºС au fost atestate izolat pe 7, 9 și 17 octombrie și în cea mai mare parte a teritoriului țării pe 11, 18 și 19 octombrie. Înghețuri în aer cu o asemenea intensitate și în această perioadă se atestă în medie o dată la 5-15 ani, iar înghețuri la suprafața solului – în medie o dată la 3-7 ani.

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, cantitatea precipitațiilor căzute în decursul lunii pe 65% din teritoriul țării a constituit 3-17 mm (10-50% din normă), pe 35% din teritoriu, preponderent în jumătatea de nord a țării – 20-30 mm (60-90% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 20-30 mm (60-90% din normă), izolat – 10-17 mm (30-50% din normă);
 • Centru – 10-17 mm (25-50% din normă);
 • Sud – 3-8 mm (10-25% din normă).

 

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii octombrie s-a semnalat ceață și intensificări ale vântului de până la 17 m/s.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna noiembrie 2023 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna noiembrie pentru teritoriul țării se prevede următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +3..+5ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se prevede în jurul valorilor normei (norma fiind de 25-45 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Din cauza lipsei de precipitații semnificative și a rezervelor scăzute de umiditate productivă în stratul arabil al solului, pe parcursul lunii, în cea mai mare parte a teritoriului țării s-au menținut condiții mai puțin favorabile pentru semănatul, răsărirea, precum și pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Condiții foarte dificile pentru dezvoltarea culturilor de toamnă se atestă în jumătatea de sud a țării, unde rezervele de umiditate productivă din stratul superior al solului sunt în fond epuizate. Înghețurile în aer și la suprafața solului, semnalate în prima jumătate a lunii au creat pericol de vătămare a culturilor legumicole nerecoltate. Totodată, condițiile meteorologice au fost în fond favorabile pentru finalizarea recoltării roadei culturilor agricole târzii.

Culturile de toamnă. În luna octombrie, gospodăriile agricole au efectuat semănatul culturilor de toamnă. Din cauza lipsei de precipitații semnificative și a rezervelor scăzute de umiditate productivă în stratul arabil al solului, semănatul culturilor de toamnă în acest an este cu întârziere. Spre sfârșitul lunii, doar pe unele semănături, preponderent în raioanele din nordul țării, la grâul de toamnă s-au atestat următoarele faze: germinarea semințelor și răsărirea. Dezvoltarea semănăturilor cu grâu de toamnă în acest an are loc cu întârziere în medie de o lună comparativ cu termenii obişnuiţi.

Culturile de primăvară. Pe parcursul lunii octombrie, gospodăriile agricole au continuat recoltarea porumbului, semințelor de floarea-soarelui și sfeclei de zahăr.

Plantațiile multianuale și podgorii. Gospodăriile agricole ale țării, în decursul lunii au efectuat recoltarea culturilor pomicole și a strugurilor. În a doua jumătate a lunii octombrie, la culturile pomicole și vița de vie s-a atestat colorarea fiziologică a frunzelor și a început căderea acestora fiind în termeni apropiați de cei obișnuiți. Condițiile pentru maturarea lemnului și a coardelor la plantațiile multianuale și podgorii au fost în fond favorabile.

2. Rezervele de umiditate a solului

La situaţia din 28 octombrie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă au constituit:

 • în nordul țării: în fond 20-30 mm (75-110% din normă), în unele puncte de observații – 5-15 mm (10-65% din normă);
 • în centru: 5-15 mm (20-60% din normă);
 • în sud: în fond 1-7 mm (5-20% din normă), izolat rezervele de umezeală productivă în sol au lipsit.

Rezervele de umezeală productivă în stratul solului cu grosimea de 1 m pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă au constituit:

 • în nordul țării: în fond 65-125 mm (75-110% din normă), izolat – 40-55 mm (30-65% din normă);
 • în centru: 10-60 mm (10-65% din normă);
 • în sud: 10-45 mm (10-35% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu grâu de toamnă și arătură de toamnă, în stratul arabil al solului și cu adâncimea de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori joase.

La situaţia din 28 octombrie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

 • în nordul și centrul țării: 20-70 mm (15-65% din normă);
 • în sud: 15-40 mm (25-40% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m, pe terenurile cu culturi multianuale reprezintă în fond valori joase.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna noiembrie 2023 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna noiembrie va fi în fond satisfăcător pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă. Totodată, din cauza deficitului de precipitații semnalat pe parcursul perioadei de toamnă și rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului, se vor menține condiții dificile pentru creșterea și dezvoltarea semănăturilor cu culturi de toamnă.

Culturile de toamnă. Pe parcursul lunii noiembrie, la grâul de toamnă pe cea mai mare parte a teritoriului țării se vor semnala fazele frunza a treia și înfrățirea.

Culturile de primăvară. La sfecla de zahăr se va finaliza recoltarea roadei.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole și vița de vie se va finaliza colorarea și căderea fiziologică a frunzelor.

I. CARACTERISTICI METEOROLOGICE

1. Regimul termic

În decursul lunii iulie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă conform regimului termic.

Temperatura medie lunară a aerului a constituit +21,5..+24,5ºС, depășind valorile normei cu 1,5-2,5ºС.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +38ºС (stațiile meteorologice Tiraspol, Comrat, Cahul), ce în luna iulie se atestă în medie o dată în 10 ani.

Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului ≥30ºС a constituit pe întreg teritoriul țării 9-19 zile (norma fiind 3-11 zile). Temperatura maximă a aerului ≥35ºС a fost înregistrată pe cea mai mare parte a teritoriului țării (cu excepția raioanelor extreme de nord) în decursul a 1-4 zile (norma fiind 1 zi).

Temperatura minimă a aerului a coborât până la +11ºС (stațiile meteorologice Briceni, Soroca, Camenca, Cornești).

2. Regimul pluviometric

Potrivit regimului pluviometric, precipitațiile căzute în decursul lunii pe 75% din teritoriul țării a constituit 47-107 mm (75-135% din normă), pe 15% din teritoriul țării – 40-45 mm (60-70% din normă), izolat cantitatea acestora a constituit 122-133 mm (160-200% din normă).

Potrivit regiunilor țării cantitatea de precipitații a fost repartizată astfel:

 • Nord – în fond 60-75 mm (75-105% din normă), izolat – 40-45 mm (60-65% din normă). În regiunea postului agrometeorologic Sîngerei au căzut 133 mm (160% din normă);
 • Centru – în fond 50-107 mm (75-135% din normă), în regiunea stației meteorologice Dubăsari au căzut 125 mm (200% din normă), în regiunea stației meteorologice Bălțata – 122 mm (190% din normă);
 • Sud – în fond 47-58 mm (75-100% din normă), izolat – 40-43 mm (60-70% din normă).

3. Alți parametri meteorologici

În unele zile ale lunii, pe teritoriul țării s-au semnalat descărcări electrice, grindină și vijelie în rafale de până la 15-25 m/s. Pe 25 iulie, în regiunea stației meteorologice Soroca s-au semnalat intensificări ale vântului până la 27 m/s, fiind considerat fenomen meteorologic extrem.

Pe 26 iulie, la stația meteorologică Bălțata s-a semnalat fenomen meteorologic extrem sub formă de averse puternice: în decursul a două ore au căzut 53 mm de precipitații.

Ploile puternice izolat însoțite de grindină și vijelie, au cauzat vătămarea culturilor agricole și deteriorarea obiectivelor economiei naționale.

4. Perspectiva meteorologică pentru luna august 2023 pe teritoriul Republicii Moldova

În rezultatul analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna august, pentru teritoriul țării se prognozează următorul regim termic şi pluviometric:

 • temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind +19..+22ºC);
 • cantitatea precipitațiilor se va încadra în limitele mediilor multianuale (norma fiind 40-65 mm).

II. CARACTERISTICI AGROMETEOROLOGICE

1. Starea de vegetație a culturilor agricole

Condițiile meteorologice în luna iulie au fost în fond satisfăcătoare pentru creșterea, dezvoltarea și formarea roadei culturilor agricole. Ploile puternice și foarte puternice, izolat însoțite de grindină și vijelie, căzute în unele zile ale lunii, au provocat vătămarea culturilor agricole în unele regiuni ale țării.

Culturile de toamnă. Boabele culturilor de toamnă, la începutul lunii iulie au atins în fond coacerea deplină. Gospodăriile țării pe parcursul lunii au efectuat recoltarea culturilor cerealiere de toamnă.

Culturile de primăvară. La mazăre, la începutul lunii s-a finalizat recoltarea roadei. La sfecla de zahăr, pe parcursul lunii a continuat creșterea rădăcinii principale și s-a semnalat acoperirea integrală a spaţiilor dintre rânduri.

La porumb, la începutul lunii a continuat formarea frunzelor, în a doua jumătate a acesteia s-au atestat formarea și înflorirea paniculului, spre sfârșitul lunii – formarea și înflorirea știuletelui, izolat a început coacerea în lapte. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii iulie a constituit în fond 180-270 cm, izolat – 100-160 cm. La o plantă de porumb s-au format în medie doi știuleți.

La floarea-soarelui, la începutul lunii a continuat formarea inflorescențelor, în a doua jumătate a acesteia s-a atestat înflorirea și creșterea capitolului. Înălțimea plantelor la sfârșitul lunii a constituit 150-190 cm, diametrul capitolului a constituit în fond 15-21 cm, izolat – 10-13 cm.

Plantațiile multianuale și podgorii. La culturile pomicole, pe parcursul lunii a continuat creșterea rodului, la vița de vie – creșterea boabelor. La cais, piersic, soiurile timpurii de prun și măr a continuat coacerea și recoltarea roadei.

2. Rezervele de umiditate a solului

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m pe terenurile cu porumb au constituit:

 • în nordul țării: în fond 40-50 mm (80-110% din normă), izolat – 20-25 mm (50-60% din normă);
 • în centru: 30-70 mm (75-150% din normă);
 • în sud: în fond 40-65 mm (95-120% din normă), izolat – 20-25 mm (50-60% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu porumb au constituit:

 • în nordul țării: 50-100 mm (70-100% din normă);
 • în centru: 65-125 mm (75-130% din normă);
 • în sud: în fond 75-100 mm (80-120% din normă), izolat – 40-50 mm (40-50% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu porumb, în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m și de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori satisfăcătoare, izolat joase.

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

 • în nordul și centrul țării: în fond 30-70 mm (75-140% din normă), izolat – 15-20 mm (50-70% din normă);
 • în sud: în fond 30-40 mm (75-100% din normă), izolat – 15-20 mm (45-55% din normă).

Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu floarea-soarelui au constituit:

 • în nordul și centrul țării: în fond 40-110 mm (75-130% din normă), izolat – 20-30 mm (40-50% din normă);
 • în sud: în fond 60-80 mm (90-110% din normă), izolat –20-30 mm (30-60% din normă).

Rezervele de umezeală productivă pe terenurile cu floarea-soarelui, în stratul de sol cu adâncimea de 0,5 m și de 1 m, în majoritatea regiunilor țării reprezintă valori satisfăcătoare, izolat joase.

La situaţia din 28 iulie, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu adâncimea de 1 m pe terenurile cu culturi multianuale au constituit:

 • în nordul și centrul țării: 60-80 mm (75-100% din normă);
 • în sud: 40-100 mm (75-110% din normă).

Rezervele de umezeală în stratul de sol cu adâncimea de 1 m, pe terenurile cu culturi multianuale în fond reprezintă valori satisfăcătoare.

3. Prognoză agrometeorologică pentru luna august 2023 (conform datelor multianuale)

Regimul termic prognozat pentru luna august va determina în fond ritmuri accelerate de dezvoltare a culturilor de câmp și a plantațiilor multianuale.

Culturile de primăvară. La sfecla de zahăr va continua creșterea rădăcinii principale. La porumb, în decursul lunii august se vor semnala fazele coacerea în lapte și în ceară, la floarea-soarelui va continua creșterea capitolului și va începe coacerea.

Culturile pomicole și podgorii. La culturile pomicole va continua coacerea și recoltarea roadei, la vița de vie se va atesta coacerea.